Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halloween vs Allhelgona

/

I en hel uppväxt har vi ungdomar fått höra utav våra föräldrar att Halloween är något amerikanskt skit som klankar ner på Alla helgons dag.

Nu tycker vi på Ung att det är dags att ändra på den saken en gång för alla!

Vad är Halloween och Alla helgons dag egentligen, och varför firar vi det?

Annons

Att Halloween = party är inget nytt påhitt. Det är faktiskt en äldre högtid än våra föräldrars kära Alla helgons dag.

Går vi cirka 2 000 år tillbaka i tiden ser vi att det var de whiskyglada irländarna som festade till det.

- Det var som en slags skördefest på Irland. I deras almanacka tog sommaren slut då och vinterhalvåret började 31 oktober, detta firade man stort, säger Agneta Lilja som är etnolog vid Södertörns högskola.

En tradition för irländarna under denna speciella kväll var att den som gick ute hade med sig en ljusförsedd pumpa med ett urkarvat ansikte på. Under samma tid i de nyblivna katolska länderna hade de en liknande högtid i maj, men betydligt sorgsnare, och utan supar.

- En dag om året ville man hylla alla de katolska helgon som inte hade egna dagar, därav Alla helgons dag. När Irland senare blev katolskt ville påven att de skulle ägna sig åt kyrkliga högtider och förflyttade därför Alla helgons dag till 1 november, säger Agneta Lilja.

På så vis ändrades namnet på irländarnas skördefest till All hallow’s eve (som efter några whiskys lätt kan ha sluddrats fram till Halloween…) Dock slutade inte festligheterna på Irland som påven hoppats på, och därför flyttades Alla helgons dag till 3 november.

- Man hade också börjat ta tillfället i akt att hedra sina döda släktingar på Alla helgons dag och meningen var ju att det skulle vara lugnt och stilla då, säger Agneta Lilja och fortsätter:

- När Irland på 1800-talet drabbades av svält emigrerade många till USA och tog då med sig sina högtider.

I USA blev Halloween starkt omfärgat och tron om att andarna var särskilt aktiva på natten hade ju alltid funnits, men var desto större i det nya landet. Därför tog tiggarna chansen att klä ut sig så att de inte skulle bli igenkända när de knackade dörr, varpå "bus eller godis" växte fram.

Innan hade vi i Sverige inte lagt någon större tid på utsmyckning på gravarna under Allhelgonakvällen. Men det fick ett stort uppsving i Sverige när även Halloween spred sig hit så sent som på 1990-talet.

I år var Halloweendagen i går och Allhelgona till helgen, men i Sverige firas Halloween lite fritt på helgerna omkring.

Mer läsning

Annons