Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"H&M löser inga problem i sig"

/

Söderhamns företagare måste bli bättre på att marknadsföra sig och bygga varumärket.

Det säger Cityföreningens Lennart Westman.

Annons

I går skrev tidningen om Randiga Rutan och 36:an Jeans and Clothes, två klädbutiker i Söderhamn som nu slår igen. Kundunderlaget är för tunt och söderhamnarna handlar för lite lokalt, sa 36:ans Kicki Olsson.

Lennart Westman, ordförande i Cityföreningen, säger att det självklart är mycket tråkigt att butikerna försvinner.

- Samtidigt är det en tankeställare för många som har gått och väntat på H&M. Den etableringen löser inga problem i sig.

Lennart Westman menar att etableringen av klädjätten är viktig, och det kommer bli lättare att få andra företag att vilja etablera sig, men det kan bli en period då söderhamnarna hellre handlar på H&M än i andra butiker.

- Många kan få det ännu tuffare i början. Arbetet att vara handlare kommer inte att göra sig självt bara för att H&M kommer. Det kommer fortsatt vara viktigt att ha bra produkter och bra priser.

På sikt tror han dock att H&M kommer locka fler till att handla i Söderhamn, både söderhamnare och folk från grannkommunerna.

Men varför ger småföretagare i Söderhamn upp? Lennart Westman säger att han inte är någon anhängare av att skylla på att söderhamnarna inte handlar lokalt.

Han menar att kundunderlaget i Söderhamn finns, men att företagarna måste bli bättre på vissa saker.

Många startar en verksamhet med målet att leva på den, men utan ambition att växa och tjäna mer pengar. Drivkraften saknas många gånger, menar Lennart Westman.

- Det är många som behöver öka sitt kunnande i marknadsföring, varumärkesbyggande och över huvud taget hur man bygger ett företag. Om man inte har ambitioner är det svårt.

Ett av Cityföreningens mål för 2013 är att erbjuda företagare fler tillfällen för fort- och utbildning i till exempel marknadskommunikation.

Mer läsning

Annons