Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

H&M-bygget dyrare – men på spåret

/

Nu är det fyra månader kvar till invigningen av Combigallerian.

– Några tillägg och förändringar som leder till kostnadsökningar men det får man räkna med, säger Faxeholmens vd Petri Berg.

Annons

Arbetet med ombyggnaden av Combigallerian i kvarteret Granen 9 fortsätter. Efter nyår börjar man lägga in golv i H&M:s och Kapp-Ahl:s lokaler. Väggarna har redan börjat målas. Faxeholmen räknar med att vara invigningsklara i april, ett år efter att bygget påbörjades.

– Det dyker alltid upp saker i ett gammalt hus. När vi började bila bort trappor så låg det elkablar i trapporna. Det hade ingen kunnat förutspå. Vi jobbar på enligt tidsplan, säger Petri Berg.

Den största tilläggsposten hittills är pålningsarbetet. Marken visade sig vara mjukare än väntat och pålarna blev längre än man räknat med. Istället för beräknade 17 meter tvingades man slå ner pålarna 20–25 meter. Det har resulterat i en ökad kostnad på 300 000 kronor.

– Tilläggsarbeten är något som förekommer i alla ny- och ombyggnationer. Som med alla entreprenader så blir det alltid diskussioner om tilläggs- och ändringsarbeten som inte gick att förutspå när vi gjorde underlaget.

Eftersom totalentreprenören Peab räknade sitt anbud efter Faxeholmens underlag så lär tilläggskostnaden läggas på det kommunala hyresbolaget. Men det ska inte vara någon fara för budgeten.

– När man lägger en budget så har man alltid lagt på ett antal procent som man har i med i kalkylen för oförutsedda kostnader, säger Petri Berg.

Han är nöjd över hur arbetet har fortskridit. Under tisdagen kunde han visa upp lokalerna för representanter för H&M som var på besök. De var nöjda med hur deras nära 1 200 kvadratmeter stora butiksyta artade sig.

Mer läsning

Annons