Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskning av Bergviksskolan klar

Idrottslärarna på Bergviksskolan måste få mer kompetensutveckling, och eleverna bättre koll på idrottens syfte, kunskapskrav och innehåll.

Det anser Skolinspektionen, som har granskat skolans idrottsundervisning för mellanstadiet.

Annons

I höstas granskades kvaliteten på svensk idrottsundervisning i mellanstadiet. Skolinspektionen tittade närmare på 36 skolor i landet, varav Bergvisskolan var en. Syftet var bland annat att ta reda på varför frånvaron på idrottslektionerna generellt sett i landet är hög. För att ta reda på det var Skolinspektionen ute på idrottslektioner och intervjuade både lärare och elever.

Granskningen visar många saker som är positiva. Bland annat att lärarna hade ett positivt förhållningsätt till eleverna, som i sin tur uppgav att de känner sig trygga både i omklädningsrum och på lektionerna, och att de litar på att de vuxna ingriper om någon skulle utsättas för kränkande behandling. Skolinspektionen tycker att det är bra att de undervisande lärarna samverkar med varandra, både på idrotten och i övriga ämnen.

Men på skolan finns också områden som behöver utvecklas. Två av idrottslärarna saknar till exempel utbildning i ämnet, även om de är utbildade lärare. Skolinspektionen anser därför att skolan bör analysera hur de på ett bättre sätt kan utnyttja utbildad personal i idrottsundervisningen. Idrottslärarna på Bergvisskolan behöver även ge tydligare information till eleverna om syftet, innehållet och kunskapskraven i ämnet.

Senast om ett halvår ska skolan redovisa vad de gjort för att komma tillrätta med de brister som framkommit i granskningen.

Mer läsning

Annons