Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör sig redo för fler asylsökande

/
  • Nellie Eriksson och Alexander Bezobrazov sommarjobbar på Campus Park Vågbro. Denna dag med att montera upp garderober.
  • Erik
  • Hanae Osman är flerspråkig vilket är en stor tillgång på asylboendet, anser Erik
  • – Jag planerar att börja läsa till socionom nästa höst, säger Hanae Osman.
  • Marcin Sienko sätter upp en brandsäker dörr.
  • Hanae Osman kom som flykting från Eritrea för tre år sedan. Nu har hon fått jobb som boendevärd på asylboendet hon först kom till.

I maj blev det klart att Campus Park Vågbro fått avtal med Migrationsverket om 200 nya platser till asylboendet. Nu pågår de sista förberedelserna inför mottagandet som blir det största sett till antal, sedan verksamheten drog i gång.
– Det blir en utmaning men vi kan dra lärdom av tidigare erfarenheter, säger Eric "Lubbe" Persson som driver boendet.

Annons

I dag har Campus Park Vågbro 150 platser på asylboendet vilket alltså kommer att utökas till totalt 350 platser när allt står klart. När vi besöker boendet pågår förberedelser för fullt. Korridorer och rum målas och brandsäkerhetsåtgärder görs. Avtalet från Migrationsverket kommer med villkoren att ytterligare brandsäkerhetsåtgärder görs på boendet vilket innebär att bland annat fler brandsäkra dörrar som sätts upp. Erik "Lubbe" Person, som är delägare och driver boendet, uppger att han vill ha den högsta brandskyddsklassen. Från Migrationsverkets sida premieras ett sådant boende i form av en rabatt.

– Det är en av anledningarna men jag vill även kunna sova gott om nätterna och veta att vi är förberedda om något skulle hända, säger Eric Persson.

Efter att den första upphandlingen blev klar har en överklagan på beslutet lämnats in från några av aktörerna. Därefter valde Migrationsverket att göra en ny upphandling som gäller ett temporärt avtal på två månader med möjlighet att förlängas i ytterligare två månader. I båda upphandlingarna har Scandset Holding AB som driver Campus Park Vågbro hamnat högst för område Mitt.

I samband med att platserna utökas har boendet anställt fem stycken boendevärdar och dygnet runt-bemanning kommer att införas. Planen är att fler aktiviteter ska anordnas, bland annat i form av sportaktiviteter.

– Vår uppgift är att få det praktiska att fungera men vi försöker också jobba för att tiden på asylboendet ska kännas meningsfullt, säger Eric Persson.

En av de nyanställda boendevärdarna är Hanae Osman. För tre år sedan kom hon själv som flykting från Eritrea och blev placerad på Campus Park Vågro under hennes asylprocess. Hon behärskar flera afrikanska språk, samt engelska och svenska vilket är en stor tillgång eftersom många har frågor när de anlänt.

– Jag trivs bra här, nästa höst vill jag börja läsa till socionom och arbeta med migration och integrationsfrågor i framtiden, säger Hanae Osman.

Eftersom platserna på boendet utökas med så pass mycket så väntar flera utmaningar. Tidigare har Campus Park Vågbro som mest tagit emot 50 personer på en gång men kan det nu bli tal om betydligt fler.

– Vi försöker att få en bra blandning mellan människor och för de som bor här sedan tidigare är tanken de kunna fungera som mentorer, säger Eric Lubbe Persson.

Innan boendet tillåts fylla de nya platserna kommer Migrationsverket att göra besiktningar av lokalerna för att avtalet ska kunna börja gälla.

Mer läsning

Annons