Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöggtest med mästerbagaren Linus Larsson: "Glögg hör vintern till"

/
  • Lina Kronberg, Lillemor Landell, Linus Larsson och Catrin Brolin l fick uppdraget att testa julens glögg.
  • Efter att det blev klart att Linus Larsson vann
  • Glögg hör julen till, tycker Lina Kronberg.
  • Linus Larsson och Catrin Brolin tar en smutt av glöggen.

Adventstid betyder chans för glöggmys runt gård och stuga.
Redaktionen testade ett urval av julens glögg och till vår hjälp fick vi sommelier Lillemor Landell och Linus "Hela Sverige bakar" Larsson.

Annons

Vinterns första snö har fallit och mörkret börjar falla utanför på gågatan i Söderhamn. Månen lyser fint från den stjärnklara himlen bakom Oscarsborg.

Inne på Lillis Smakeri i centrala Söderhamn står glöggflaskorna uppradade. Det är dags för redaktionens årliga dryckestest. Linus Larsson, nyligen utsedd till segrare i "Hela Sverige bakar" är inbjuden provsmakare.

Läs även: Glädjeyra när Linus tog hem segern!

– Jag är grymt laddad. Det här blir kul. Glögg hör liksom vintern till. Jag brukar köpa vanlig saftglögg och spetsa med rom, säger han.

Läs även: Flera nyanser av mästerbagaren Linus Larsson

Lillemor Landell är utbildad sommelier och uppmanar oss att vara spontana i våra kommentarer. Glöggen serveras kall under provningen. Det för att vi lättare ska känna dess doft och smak.

– Smakerna kommer fram bättre om glöggen är kall, säger Lillemor.

Sju flaskor ingår i smakprovningen. Vi tittar på etiketterna och slås av de olika utbuden, några är alkoholfria, vissa klassas som vinglögg och andra som starkvinsglögg. Några är vita, andra är klassiskt röda.

En flaska öppnas. Vi doftar och tittar på varandra. Vad är det vi känner?

– Det doftar filmjölk, säger Linus Larsson.

– Ja, visst gör det, instämmer Catrin Brolin.

– Det är en doft av mjölksyra, konstaterar sommelier Lillemor Landell.

I samma glögg urskiljer sig sedan också dofter av kardemumma och nejlikor.

Omsorgsfullt men också med glimten i ögat tar vi oss an de olika sorterna. Några flaskor ger vi beröm för dess fina etiketter, andra känns inte alls lika genomarbetade.

Vi har alla en stor förväntan på Blossas årgångsglögg 2015. En vit flaska med blå krumelurer och hjortar – likt en engelsk kaffeservis – som utlovar en smak av Earl Grey med glöggkryddor. Vi häller upp en skvätt var och doftar.

– Det doftar ju inget, konstaterar Linus Larsson.

Vi andra håller med. Färgen är fin, mörkt gul och klar. Men doften ger oss inte en hint om att det skulle vara Earl Grey-glögg. Och så tar vi varsin klunk.

– Den är ju inte äcklig, men jag trodde den skulle smaka mer, det är svårt att urskilja något te, och den tesmak man eventuellt känner känns mest som för beskt te, säger Catrin Brolin.

Vi andra instämmer. Kanske att den skulle få en annan smak om den var varm.

Och så fortsätter vi. Förundras över den starka alkoholsmaken på vissa glöggsorter, och hur smak och lukt kan upplevas annorlunda andra, eller tredje, gången man luktar eller smakar jämfört med första gången. I slutänden kan vi enas rätt lätt om favoriter och floppar, även om våra smaker skiljer sig lite åt.

Med tanke på det digra utbud som finns, är det nog rätt säkert att alla kan hitta sin egen favorit.

Quiz: Kan du din Linus?

God Jul Glögg Vit Alkoholfri

nr 1908, 25 kr (750 ml)

Betyg: 4+

Fruktig och kryddig doft, tydlig smak av kardemumma och kanel, inslag av citrus. ”Tydligaste glöggsmaken, familjär, julig varm saft”. Dessutom går 1 kr för varje såld flaska till Världens Barn.

Saturnus 1893 Utan tillsatt socker 2,2 %

ca 25 kr

Betyg: 1

Druvor i doft och smak, doft av kryddnejlika och kanel. Smaken är lätt, fruktig, toner av äppeljuice. Doften är tydligare än smaken. ”Syntetisk smak (aspartam), tunn i smaken, dassig färg. En besvikelse.”

Snälleröds Ekologiska Vitvinsglögg, 12,5 %,

nr 90574, 75 kr (750 ml)

Betyg: 4

Doft av pomerans och nejlika. Fruktig smak med inslag av pomerans, kryddnejlika, honung, äpple. …”Lite stickig och spritig i smaken, känns nästan som en starkvinsglögg, trevlig, kräver lite tillbehör.”

Tegnér & Son Biskopens Torra, 12,5 %

nr 90322, 69 kr (750 ml)

Betyg: 3

Fruktig och kryddig doft, torr smak med toner av nymalen kardemumma, plommon, kryddnejlika och ingefära. ”Doftar filmjölk, torr och sträv eftersmak, lite alkoholig, mer vin än glögg."

Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg, 12,5 %

nr 96038, 69 kr (750 ml)

Betyg: 3+

Kryddig och bärig doft och smak med inslag av mörka bär, kryddnejlika, vanilj och kanel. ”Känns äkta, lite bitter eftersmak, blek doft – godare smak, söt.”

Blossa 15 Earl Grey, 15 %

nr 76760, 99 kr (750 ml)

Betyg: 2

Doft av citrus, te och pomerans, smak av bergamott, citrus och kryddor. ”Fin hjortronfärg, även hjortron i smaken, ingen tydlig tesmak, lite besk, äpple i eftersmaken, spritig, ej så söt, grape”. Förväntningarna var stora, men blev till en besvikelse.

Morberg Starkvinsglögg, 14,5 %

nr 76581, 86 kr (750 ml)

Betyg: 5

Tydlig glöggdoft med smak av kanel, kardemumma och lite nejlika. ”bärig doft, men lite diskmedelston, smaken mycket bättre, fylligt, lingon och röda vinbär, kall – som en god sangria, mindre söt.” Klassisk glögg till klassiska tilltugg. Trots doften, var denna glögg panelens enade favorit.

Mer läsning