Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasskärvor i barnens lekparker

/
  • Sjukvården uppmanar alla att ha skor på sig om man leker i lekparken.
  • Lekparken utanför Verkstäderna är den värst utsatta, tillsammans med den i Faxeparken. Här får förskolepersonalen sanera varje dag innan barnen kan börja leka.

Dagligen måste skärvor av krossade glasflaskor städas upp i kommunens lekparker.

Nu varnar vården barn att leka barfota i sanden.

Annons

Det mer regel än undantag med krossade glasflaskor och hamnar i sanden.

Det märks en ökning av glaskrosset när det blir lov. Lekparken i Faxeparken – mittemot Stadsparken – och den utanför Verkstäderna är värst utsatta.

- I Faxeparken är det varje dag sönderslagna flaskor i sanden där barnen leker. Det här är ett ökande problem. Att det sen springer barn barfota i sanden är det som är det värsta, säger han.

Stefan Nerstedt är ensam ansvarig för kommunens parker och är därför beroende av allmänhetens tips om till exempel glasskärvor.

- Man hinner inte åka på alla ställen. Vi är väldigt underbemannade, säger han.

Han känner sig maktlös inför problemet och vet inte hur man ska komma tillrätta med det.

- Nej, det är bara att plocka glas. Ytterst handlar det om att föräldrar måste ta hand om sina barn, säger Stefan Nerstedt.

Margareta Elmelind är sjuksköterska och chef på Söderhamns Hälsocentral. Hon berättar att man inte haft något barn som skurit sig i lekparkerna, men uppmanar alla som leker där att ha skor på sig.

- Det är klart att det är risk för lokala infektioner. I sanden kan det vara både det ena och det andra, med tanke på katter och sorkar och så vidare, säger Margareta Elmelind.

Hon hoppas att glaskrosset beror på obetänksamhet och inte att någon vill skada barnen. De uppspända linorna på Klossdammen är däremot svårare att skylla på oförstånd.

- Då är det sabotage och man vill skada någon, usch vad otäckt, säger hon.

Mer läsning

Annons