Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje, rörelse och gemenskap på Solgläntan

/
  • Här utförs enkla men effektiva övningar som aktiverar hela kroppen.
  • Solveig Martinsson, en av de som arbetar för Väntjänsten.
  • Lennart Nordström, Britta Andersson, Ingrid Fridén och Gunnel Frid fikar efter Rörelseglädjen.
  • Elly Östlund och Iris Ask är båda frekventa besökare på Solgläntan.
  • Britt-Inger Johansson leder Rörelseglädjen.
  • Birgitta Nord och Gunnel Söderberg arbetar båda för Väntjänsten.

På Solgläntan är programpunkten rörelseglädje med Britt-Inger Johansson ett väldigt populärt inslag. I måndags samlades över 30 fika- och rörelsesugna pensionärer för att utföra lättare övningar för hela kroppen.

Annons

I Solgläntans lokal på Köpmangatan är stolarna runt fikaborden vända mot mitten av rummet, musik strömmar ur högtalarna och stämningen är öppen och trevlig. Under Britt-Inger Johanssons ledning utför besökarna lättare balans- andnings- och stretchövningar. Alla övningar är enkla att genomföra och går lika bra att göra hemma framför tv:n, något som hon är noga med att påminna om under passets gång.

Britt-Inger Johansson jobbar på omvårdnadsförvaltningen och har många olika arbetsuppgifter, men menar att aktiviteterna på Solgläntan är något av det roligaste som ingår i arbetet.

– Fysisk aktivitet är en av grundpelarna för verksamheten och det kommer alltid många till Rörelseglädjen vilket är jättekul att se.

Läs också: Hälsofrukost över generationsgränserna

Det är tydligt att alla trivs på Solgläntan, en träffpunkt för seniorer som drivs i samarbete mellan kommunens omvårdnadsförvaltning och den ideella föreningen Väntjänsten i Söderhamn. Många kommer dit varje dag för att gå på de olika aktiviteter som anordnas eller bara för att fika och umgås.

– Det är en otroligt viktig verksamhet, säger Margareta Olsson, en av de som precis utfört rörelseglädjepasset. Solgläntan präglas av öppenhet, värme och glädje.

Maj Bergsten, en annan av de trogna besökarna, håller med om aktiviteternas värde.

– Rörelseglädjen tycker jag om eftersom man får använda hela kroppen. Men jag är här varje dag, helg som vardag. Nu känner jag de flesta, i alla fall till utseendet.

En av “väntjänstarna” på plats för dagen är Solveig Martinsson. Hon har jobbat för Väntjänsten i åtta år och menar att det är ett väldigt tacksamt arbete.

Läs också: Poppis dag i det gröna

– Det är alltid väldigt fint att vara här, alla är så glada. Man känner att man behövs och man får lära känna många nya människor.

Av de över 30 besökarna är den ende mannen på plats Lennart Nordström. Han ser ändå ut att trivas, och berättar att han var en av de som var med och startade Väntjänsten för många år sedan.

På frågan om var resten av alla män är svarar han utan att tveka:

– De är för lata!

Mer läsning

Annons