Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrbent show lockade till Trönö

/
 • Eva Wallin kör sista grenen brukskörning med häst och vagn. Bakom väntar paret Johanna och Robin Lindberg på upphämtning inför publik!
 • Sexåriga Stina Mossnelid från Söderhamn passade på att klappa ardennern Lotta.
 • Sebastian Norman, 6, hjälpte till att dra lottovinnare inför storpublik.
 • Anna Sjölin visade vant olika grenar inom bruksridning, bland annat hur man lugnt och fint tar sig över vattenhinder, presenning, och broar.
 • Bruksridningen började med att Anna Sjölin skulle leda sin häst bredvid en lastbrygga, och sedan hoppa upp i sadeln igen.
 • Besökarna radade upp sig runt staketet i solskenet.
 • Många ville klappa på Göte Perssons 22-åriga ardenner Lotta.
 • Arrangören Eva Wallin och hästen Brux laddar inför sista grejen - brukskörning med häst och vagn.
 • Brukskörningen avslutades med häst och vagn i romantisk tappning, för brudparet Johanna och Robin Lindberg.
 • Ellen Persson och fjordhästen Maggi var på plats.
 • Hästen Brux blir ompysslad av medarrangören Cecilia Bäckius efter uppvisningen i brukskörning.

Kring 500 personer tog ett kliv in i brukshästens värld i Trönö under lördagen. Det bjöds på allt från sockervadd till rasparad i solskenet.

Annons

En söt vindpust krockar med grill-osen från bygdegården. Ett tiotal meter från sockervaddsmaskinen och det välbesökta minitivolit köar de vuxna till kolbullar, hamburgare och hembakt fika. På åkern på andra sidan gatan är det lika mycket full rulle. Årets upplaga av Hästbrukardagen i Trönö handlar minst lika mycket om avkoppling och god mat som de fyrbenta. Familjen Norman från Vannsätter har slagit sig ned runt hagen.

– Vi har ätit lite och nu har vi det bara mysigt i värmen, sitter och kopplar av lite, säger Lars Norman och kisar mot solen.

Något hästintresse har varken han, dottern Rose-Marie eller barnbarnet Sebastian, men njuta av showen kan man göra ändå tycker de. Och delta, om man får chansen.

När lotterna ska dras är sexåriga Sebastian snabb upp för att hjälpa till, till publikens förtjusning. I prispotten finns bland annat en gratis tur med häst och vagn att hämta. En försmak av den romantiska turen bjuds det på som avslutning på bruksridningen, när Trönö kör- och ridsällskaps Eva Wallin och hästen Brux vant plockar upp ett bröllopsklätt brudpar på scenen.

Det blir en dag fullspäckad av såväl akademiska tävlingsmoment och historiska tillbakablickar, som fart, fläkt och glädje. Rasparaden får avrunda, och det är med stora ögon publiken jämför storleken på allt från ardenner- och fjordhästar till shetlandsponnyer.

– Vi är lika nöjda som förra året, och särskilt glada över att det kom allt både barn till gamla. Precis som vi ville, säger en glad Cecilia Bäckius efteråt.

De uppemot 500 besökarna kom både från Hälsingland övriga Sverige, berättar hon.

– Många var nyfikna och fascinerade av vad hästarna kan göra, och inte bara hästmänniskor utan många föreningar har engagerat sig i dagen, berättar Cecilia Bäckius.

Hästintresserad eller inte, Hästbrukardagen har något för alla - och efter helgens succé kommer det definitivt att fortsätta så. Man har redan börjat ladda om inför 2016. Då hoppas Cecilia Bäckius på ännu fler uppvisningar.

– Vi tar det år till år. Men om man får drömma så hoppas jag vi får hit större stjärnor, och ännu fler besökare från hela landet. Samtidigt vill vi ha kvar fötterna i det vi har nu, att bruka häst på det gamla viset, säger hon glatt.

Mer läsning