Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige i Söderhamn säger nej till 20-timmarsregel och barnombud

/
  • Under årets sista fullmäktige handlade det mesta om unga, och många av förslagen var skrivna av Anders Ramstrand (KD).

Årets sista kommunfullmäktige i Söderhamn fick ett tydligt, om än omedvetet, tema. Många av kvällens ärenden handlade om barn och unga och nästan alla hade lämnats in av samma ledamot, nämligen Anders Ramstrand (KD).

Annons

Kvällens allra mest debatterade fråga blev en motion om att införa 20-timmarsregel inom förskolan. Motionen hade lämnats apropå att Söderhamn har slopat den så kallade 15-timmarsregeln, vilket betyder att det inte finns någon övre gräns för hur länge barnen kan vara där. Det beslutet är Söderhamn ensamma i landet om.

Läs mer: 15-timmarsregeln het igen: "Bättre att utgå från skollagen"

Anders Ramstrand har skrivit motionen för att han ser att trycket på förskolan ökar, och att situationen för både barn och pedagoger blir allt tuffare.

– Vi vill inte begränsa barns rätt att vara i förskolan, men vi ser den faktiska situationen i förskolan. Om vi skulle kunna utgå från ett max antal barn per avdelning i stället så skulle det vara fantastiskt, men vi måste vara realister och säga att det inte går. Då är det 20 timmar vi klarar av, säger Anders Ramstrand.

Något större medhåll fick han inte.

– Det här handlar om att ge alla barn rätt till förskola, oavsett vårdnadshavarens förutsättningar, sa Alexandra Gard (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, under sammanträdet.

Läs reprisen av vår liverapportering här

Det är också där som synsätten skiljer sig, menar Anders Ramstrand.

– Vi ser nog samma verklighet från två olika håll. Det är väl det som är politik. De väger alla barns rätt att vara där så mycket som föräldrarna vill tyngre än personalens och barnens situation i förskolan. Det är en prioriteringsfråga.

Förslaget från kommunstyrelsens sida var att säga nej, och efter en lång och sen debatt blev det även kommunfullmäktiges svar.

Ett av de första ärendena som fullmäktige beslutade om var en motion om att utreda möjligheten att införa ett barnombud i Söderhamns kommun. Tanken är att ett sådant ska kunna hjälpa barn i kontakten med olika myndigheter och även det förslaget hade lämnats av Anders Ramstrand. Lennart Gard (S) menade att det finns andra vägar, som föreningslivet.

– Jag tror mer på civilsamhället, och där måste man lägga på ett kol, sa han.

Läs också: Kommentar: Från budget till bandyhall – här är några av årets största beslut i Söderhamn

Kommunfullmäktige sa nej till motionen. Under kvällen sa många ledamöter att förslaget var bra, men att det var formulerat på fel sätt. Anders Ramstrand är inte förvånad över att det blev ett avslag, eftersom nämnderna som fått titta på förslaget redan sagt nej.

– Men jag har sagt att jag kanske ska ta ett omtag med den, spontant känner jag så när man säger att det är en viktig fråga fast man har skrivit fel.

Under kvällen delades också 2015 års kulturpris ut. Vilka som fick motta priset kan du läsa mer om här.

Mer läsning

Annons