Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rulle på tippen

/
  • Ulf Åberg kastar trä från en bro i Ljusne i en av återvinningscontainrarna. Han och kollegan Janne Olsson lastar av en släpvagn innan de måste tillbaka till Ljusne och fylla den igen.
  • Olle Persson ser till att alla lägger sina sopor i rätt container. Han tycker att många slänger saker som kan användas till bättre ändamål.
  • Det blir skräpigt under containrarna när de förs bort och sorteras vid en station längre bort på soptippen.
  • Här inne lämnas hushållssoporna som sedan förs till Bollnäs där de blir fjärrvärme.

Sommarmånaderna innebär rusningstid på soptippen Långtå i Söderhamn. Över dubbelt så mycket sopor och skräp slängs i containrarna, samtidigt som personalstyrkan är mindre och mer ovan.

– Folk har semesterpanik och vi har tusentals besökare om dagen, säger Långtås receptionist Peter Nilsson.

Annons

– Alltså, är man på en soptipp så får man ju räkna med att det luktar.

Sopgubben Olle Persson flinar och hjälper en man att bära vita plasthinkar till rätt återvinningscontainer. Värmen gör att maggotmaskarna kommer på en vecka och att lukten sprider sig snabbare. För med semestern kommer soporna. Bilarna lastar av runt åtta ton hushållssopor varje dag, flera gånger om dagen.

– Det är mycket, mycket mer av allting nu under sommaren. Människorna ska göra allt under sin semester. Städa, renovera, slänga. Det vi tar emot ökar enormt under juni, juli och augusti, berättar Peter Nilsson.

Under vintern väger de in mellan 15 och 20 ton brännbara sopor från återvinningscontainrarna varje dag. Men nu landar vikten på runt 46 ton, över dubbelt så mycket som en dag i januari.

– Det är likadant med trävirket. Där får vi in runt tio ton i januari, men 63 ton nu under sommaren, säger Peter Nilsson.

Det blir övertid varje dag för arbetarna på soptippen. Latrinkärl som ska tömmas ute bland sommarstugorna drar ut på tiden och ibland är det så många att de inte ens kan få med alla på en tur. Istället måste de åka fram och tillbaka.

– Vi är inte så många som jobbar nu då hälften är på semester och de som sommarjobbar är mer ovana, och då tar det längre tid att göra vissa saker.

Men det är inte bara värmen, människors semesterprojekt och medarbetare med mindre erfarenhet som gör jobbet mer hektiskt under sommaren.

– Ja, sen har vi ju bärplockarna. De smiter in innan grindarna stänger och sliter och river i allt de hittar, säger Peter Nilsson.

Han är inte förvånad över rusningen. Med sommarmänniskorna kommer ökningen. Varje år får de öka med en till två latrinkärl ute i skärgården och det tar bara två-tre dagar att fylla det stora plåtskjulet på soptippen med hushållssopor.

– Det är hur mycket som helst att göra under sommaren, så är det alltid. Måndagar är hemska. Då är det fullt upp här hela tiden, säger Peter Nilsson och nickar upp mot återvinningsstation där Olle Persson fortsätter att dirigera.

Mer läsning

Annons