Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukostklubben hjälper både personal och boende på Kastanjen: "Ensamheten får man nog utav ändå"

Varje vardagsmorgon har frukostklubben möte på Kastanjen i Ljusne. Mellan tio och femton av de boende kommer ner och äter och samtalar.
– Det är en skön omväxling i stället för att sitta ensam uppe på rummet. Det här är alla tiders. Du ser vilken service vi har. Det är bara att vinka så kommer de och hjälper en, säger Ottmar Mörk som bor på Kastanjen.

Annons

Klockan är strax efter 8 och Ottmar Mörk är på väg ner till matsalen för att äta frukost. Där nere håller Aida Fazlic på att tillreda maten. Det finns fil, mackor, kaffe och allt annat som hör en vanlig frukost till. Stolarna runt bordet börjar fyllas upp och samtalen kommer i gång.

– Det är mycket bättre att komma ner hit än att sitta uppe på rummet och uggla, säger Kalle Danielsson och tar en klunk juice.

– Ensamheten får man nog utav ändå på det här stället, säger Ottmar Mörk.

Läs också: Halvt sekel med manlig motion: ”Det har hänt att det kommit nån dam”

Frukostklubben startades av Aida Fazlic som en del i ett integrationsprojekt i Söderhamns kommun. Under henne har hon fem kvinnor som lär sig både yrket och språket genom att umgås med de boende.

– Jag tycker att det är kul eftersom jag själv kommer ifrån Bosnien och lärde mig mycket svenska genom de boende. Att vara på en arbetsplats var den bästa möjligheten att träna svenska för mig, säger Aida Fazlic.

Hon har märkt att alla gjort stora framsteg under det år som projektet varit i gång.

– I början kunde vissa av tjejerna inte mer än att presentera sig på svenska. I dag när man sitter och pratar kan de hur mycket som helst, säger Aida Fazlic.

Frukosten är i full gång och alla får vad de vill ha. Aida och de andra gör vad de kan för att de boende ska trivas. De ger den hjälp som behövs utan att det dalta med dem.

– Man måste komma ihåg att det är vuxna människor som kan göra saker själva. Tidigare när jag var uppe på rummen och serverade blev det lätt att jag gjorde allt åt dem. Det gick snabbast, säger Aida Fazlic.

Läs också: Josef vill att hjärtat ska vara med

Hon återkommer ofta till hur skönt det är att kunna ge de boende tid och uppmärksamhet. Hon har lärt sig mer om många runt frukostbordet nu än hon gjorde under alla år hon jobbade uppe i rummen.

– När jag bara jobbade som undersköterska var det god morgon och hjälpa till med det man behövde. Nu kan jag sitta i timmar och prata om allt. Det hinner man inte som undersköterska upp på våningarna, säger hon.

Runt bordet avlöser samtalen varandra. Kalle Danielsson är imponerad av skidskytten Martin Fourcade som tagit fyra guld i VM och Ottmar Mörk nämner att det snart kan bli rökförbud på många ställen i Sverige.

– De sitter och pratar mycket med varandra. Det är otroligt vad de kan berätta. Det kan handla om allt från arbete till sexliv. Det är jättekul, säger Aida Fazlic.

Ottmar Mörk är en av de mer aktiva i samtalen.

– Det kan handla om att någon vill framföra något politiskt, eller så kommer maten på tal. Sedan ska vi ha en vårfest här snart. Det är sådant vi pratar om, säger han.

Tallrikarna börjar bli tomma och de sista kaffeslurkarna har druckits upp. De flesta börjar röra sig upp mot sina rum igen, medan andra sitter kvar ett tag till. Personalen plockar undan och allt är lugnt. Aida Fazlic känner sig nöjd.

– Varje dag som jag går härifrån känner jag, wow, i dag har jag gjort någonting bra, säger hon.

Läs också: "Det går inte att spara en krona inom omsorgen"

Mer läsning