Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från hemlös till fast jobb på Djurgården

/
  • Lennart Adolphi missbrukade Amfetamin i trettio år. Nu är han drogfri sedan 3,5 år tillbaka. Han är tacksam över de möjligheter till behandling som finns i kommunen. - Det är enormt vilka resurser som finns här om man vill förändra sitt liv, säger han.

Lennart Adolphi missbrukade amfetamin i trettio år.
Till slut var han ett vrak och bodde på Resecentrum.
Men livet vände och under en föreläsning på Gotan berättade han om sin resa.

Annons

Han kan prata, Lennart Adolphi. Det kan personalen på missbruksboendet Sjövillan intyga.

- Jag sprang runt som Kalle Anka i korridorerna, säger Lennart Adolphi med ett snett leende.

Fast att prata inför femtio personer på IOGT-NTO:s café Gotan är en annan sak, och Lennart Adolphi, 58, är nervös när han håller sin livs första föreläsning under fredagen.

- Jag hoppas att det inte är den sista. Gottgörelse är väldigt viktigt för en som har en beroendesjukdom, säger han efteråt när lyssnare kommer för att tacka honom för att han delat med sig av sin livs historia.

Lennart Adolphi började med amfetamin som 26-åring. Då hade han varit alkoholiserad i tio år. I Söderhamn var han känd som "UK". Det kommer från att han och några kompisar satt på en parkbänk på platsen där Polishuset ligger i dag. Ett par skulle fotografera parkbänken och Lennart Adolphi gick fram och frågade om de inte skulle ta en bild på Söderhamns snyggaste ungkarl. Kompisarna förkortade namnet till UK, som levde kvar. Men det namnet vill han inte kännas vid längre.

- Jag brukar säga att Lennart vill vara Lennart. UK var jag som aktiv. Jag vill inte bara aktiv.

Sista året som missbrukare beskriver han som kaos. Amfetaminmissbruket hade eskalerat efter att hans fru, även hon beroende, omkommit i lungsjukdomen kol. För första gången i livet blev han hemlös och bodde på Resecentrum. Men via en enträgen tjänsteman på socialförvaltningen kom han in på SelfHelp-klinken. Där fann han tolvstegsprogrammet. Efter SelfHelp blev det Beroendecentrum och så småningom Sjövillan. Efter ett år som "ren" ringde han en bekant från Stockholm som försökt att hjälpa honom mer än 20 år tidigare.

- Jag sa att jag varit drogfri i ett år och frågade om han hade något jobb. Han sa: "Kom ner för fan".

Sedan dess har Lennart Adolphi jobbat på en restaurang på Djurgården. Att folk trott på honom och gett honom chansen är han evigt tacksam för.

- Det är rörande. I bland på kvällarna när jag tänkt efter hur dagen varit blir jag så rörd att det kommer tårar. Det är lycka.

Mer läsning

Annons