Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograf utan gröna fingrar

/

Han fascineras av trädgårdar men själv har han inga gröna fingrar. De väljer han i stället att använda till kameran.
Fotografen Frank Watson ställer ut bilder från en förtrollad trädgård på Galleri Mazarin.

Annons

För 15 år sedan besökte Frank Watson några vänner i den tyska byn Gau-Algesheim, en bit utanför Frankfurt. Han fångades direkt av deras trädgård och lockades av att fånga den förtrollande känslan på bild. Det arbetet inledde han två år senare, då han återvände med en kamera av märket Diana. Plastkameran från 1970-talet skulle passa perfekt för att fånga upp känslan som han eftersträvade.

– Resultatet med den kameran blir att det är skarpt i mitten av bilden och diffust ut mot kanterna. Det blir lite drömskt, säger han.

För att fånga trädgården under olika årstider återvände han två gånger. Negativen skannade han in och skrev ut på ett speciellt papper. Ett urval av bilderna visas nu på Galleri Mazarin i Söderhamn.

Vad han inte visste då var att trädgårdar skulle bli ett återkommande tema i hans fotograferande. Under ett besök i Paris besökte han Jardin du Luxembourg och när han var i Italien hamnade han på Sacro Bosco di Bomarzo.

– Till en början tyckte jag bara att trädgården i Tyskand var vacker och ville försöka fånga stämningen. Jag hade ingen tanke på att det skulle bli något trädgårdsprojekt. Det var först när jag kom till Bomarzo som det blev ett projekt.

Fyra trädgårdar ingår i projektet och han var specifik med sina önskemål. Trädgårdarna skulle ha olika karaktärer och samtliga skulle ligga i Europa men i olika länder. Den fjärde blev trädgården blev Eden project i Cornwall.

– Det är trädgårdar med olika karaktärer. Den tyska trädgården är privat, trädgården i Paris är öppen för allmänheten, den italienska trädgården är väldigt surrealistisk med statyer av olika monster och den engelska är väldigt turistorienterad, förklarar Frank Watson.

Vad är det med trädgårdarna som lockar dig?

– Bra fråga. Jag är fascinerad av trädgårdar men jag är dålig på att sköta om den själv. Det är ett lite själviskt arbete, att njuta av andras arbete.

Frank Watson är född och uppvuxen i USA, närmare bestämt i Miami. Via studier på universitet i Washington DC och tre års tjänstgöring i den amerikanska armén hamnade han i Sverige efter att ha träffat en svensk kvinna. Numera bor han i Uppsala.

Genom åren har han publicerat ett flertal böcker och ställt ut sina bilder på gallerier i bland annat Österrike, Norge, Danmark och Sverige. Det är heller inte första gången som han ställer ut sina verk i Söderhamn. På 1980-talet var han i staden två gånger.

– Man har ju varit ung och ambitiös en gång i tiden, säger han och skrattar när hans gedigna meritlista kommer på tal.

Mer läsning

Annons