Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt nedåttrend för företagsklimat

/

Söderhamn fortsätter släpa efter i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. Bättre resultat kommer om några år, tror kommunalrådet.

Annons

Varje år låter Svenskt Näringsliv undersöka företagsklimatet i landets kommuner. Det gör man genom att fråga lokala företagare.

Söderhamns kommun ser Svenskt Näringslivs undersökning som så viktig att man satt inriktningsmålet att hålla sig på den övre halvan av rankingen. Det lyckades man också med i några år. 2009 hade Söderhamn klättrat till 112:e plats.

Sedan dess har Söderhamn dalat på rankingen. Förra året hamnade Söderhamn på 206:e plats och när underlaget för årets ranking presenterades under måndagen fanns inte mycket som tyder på någon förbättring.

– Jag lägger mig inte ner och grinar för det här. Jag är övertygad om att satsningarna vi gjort kommer att bära frukt men det är inte gjort i en grisblink. Det gäller att hålla i och hålla ut, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

De 98 Söderhamnsföretagarna som svarade på enkäten var inte bara negativa. Söderhamn fick som vanligt högt betyg för infrastruktur, runt 4 av 6, vilket är långt över riksgenomsnittet. Betyget för tillgång på kompetens personal förbättrades också något men i övrigt pekade siffrorna nedåt.

På frågan Vilket sammanfattande omdöme skulle du ge företagsklimatet i kommunen blev betyget 3,146 av 6, en marginell minskning. Det är det näst högsta betyget i Gävleborg men lär ändå inte placera Söderhamn bland de 145 bästa kommunerna och därigenom uppnå målet.

Mer läsning

Annons