Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första halvlek avklarad för H&M-bygget

/
  • Projektledare Sven-Gunnar Johansson tycker att butiksbygget är viktigt för hela kommunen även om han själv helst går omkring i arbetsställ.
  • De gröna keramikplattorna som togs fram speciellt för Combigallerian kommer att fortsätta pryda fasaden.
  • Väggar ska tas bort, ett hisschakt byggas igen samtidigt som det ska installeras tre nya hissar. Det handlar om att få ihop ett pussel av väggar, ytor och tekniska installationer.
  • Arbetet med att inrymma H&M i Söderhamn har nu kommit drygt halvvägs, men fortfarande återstår en hel del innan invigningen i månadsskiftet april-maj.
  • Här slipas det.

I sex månader har de hållit på nu. Och sakta men säkert börjar lokalerna efter gågatan ta form.

- Går allt som planerat kan H&M, Kappahl och Waynes Coffee flytta in i sina nya lokaler i slutet av april, säger projektledare Sven-Gunnar Johansson.

Annons

Peabs personal har hamrat, spikat och bilat i ett halvårs tid. Och bygget av de nya lokalerna på gågatan går framåt. Sven-Gunnar Johansson är projektledare för ny- och ombyggnationen som beräknas kosta runt 36 miljoner kronor.

- Jag är anställd av kommunen, totalentreprenörer är Peab, säger han när han visar oss runt i bygget.

I dag arbetar runt 30 byggjobbare och två arbetsledare med att bereda plats åt H&M, Kappahl och Waynes Coffee som alla ska husera på bottenvåningen. Under onsdagen anlände även två anställda från företaget Metus i Estland. Det är deras uppgift att montera glaspartierna, eller enklare uttryckt, fixa skyltfönstren runt hela tillbyggnaden.

Och då kommer det att gå åt lite glas.

- H&M kommer att ha en butiksyta runt 1 000 kvadrat och Kappahl cirka 700. Därutöver kommer café- och restaurangdelen att ha en yta på totalt 309 kvadrat. Och när det ska vara skyltfönster runt hela byggnaden kommer det att krävas cirka 375 kvadrat meter glas, säger Sven-Gunnar Johansson.

När vi tar trapporna upp på taket ser vi att de gröna keramikplattorna över Combigallerians gamla entré satts tillbaka. Framöver kommer de att få sällskap av ett lika grönt tak. Där ska det nämligen planteras sedum som är en slags tjockbladiga växter.

En liten fördyring, men det gröna kommer att göra nytta.

- Det är bra när solen skiner, det gröna kommer att minska solens påverkan invändigt, säger Sven-Gunnar Johansson.

Men i april ska allting vara färdigt, i månadsskiftet april, maj räknar nämligen klädjättarna att inta sina nya lokaler.

Mer läsning

Annons