Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhoppning: 110 miljoner till skolorna

/
  • Vågbroskolan har stora renoveringsbehov och om förslaget blir verklighet kan 5 miljoner satsas på bland annat en bättra gymnastiksal.
  • Vågbroskolans gymnastiksal är ofräsch och det luktar illa i duschutrymmena.
  • Bergvikskolans slöjdsalar är eftersatta. Barn- och utbildningsnämnden vill satsa 10 miljoner på upprustning.
  • Staffangymnasiet får den största delen av kakan: 55 miljoner kronor. Bland annat behöver ventilationen förbättras och golv, väggar och tak fräschas upp.

Trista korridorer, slitna bänkar och klassrum som inte är anpassade efter dagens pedagogiska behov. Skolorna i Söderhamns kommun är i behov av upprustning.

Annons

På flera skolor runt om i kommunen är lokalerna nedgångna. Det handlar om allt från slitna golv och väggar, till klassrum och gymnastiksalar som tjänat ut sin roll.

Inför budgetperioden 2012-2015 föreslår barn- och utbildningsnämnden att kommunen ska satsa runt 110 miljoner på att rusta skolorna.

– I stora drag är vi överens i nämnden om vilka skolor vi behöver satsa på, däremot hur pengarna ska fördelas mellan skolorna finns det olika syn på, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo Wikström (S).

Men behovet av upprustning är betydligt större runt om på skolorna än vad det finns pengar att satsa.

– Det är orealistiskt att tro på en fullständig upprustning på alla skolor, säger Bo Wikström.

Den tillförordnade chefen på barn- och utbildningsförvaltningen Åsa Äng Eriksson menar att nämnden i det här fallet har jobbat i omvänd ordning. I stället för att se vilka behov som finns och därefter se vad det kan kosta, har man först tagit reda på hur mycket pengar som nämnden kan tänkas få och därefter funderat över hur de kan användas mest effektivt.

Det är framförallt sex skolor som nämnden vill satsa på. Bergvikskolans slöjdsalar är dåliga och behöver rustas upp. Stenbergaskolan har många år på nacken och saknar utrymmen som grupprum som är viktiga i dagens pedagogik.

Vågbroskolan har stora renoveringsbehov, framförallt gäller det gymnastiksalen. Stentägtens skola är trång och behöver utökas, medan Stråtjära skola i framtiden också ska rymma förskolan.

Men mest pengar vill nämnden satsa på Staffangymnasiet: Totalt 55 miljoner kronor.

Än så länge är det osäkert hur mycket pengar som kommer att satsas på upprustning av skolorna. Barn- och utbildningsnämndens förslag ska först diskuteras i kommunstyrelsen innan det beslutas i fullmäktige i september.

Mer läsning

Annons