Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förhandlingarna snart avslutade"

I ett år har konflikten pågått mellan X-trafik och deras uppretade taxibolag. Sedan flera månader tillbaka driver de en process i förvaltningsrätten för att upphäva färdtjänstavtalet. Nu kan utslaget vara nära.

Annons

Det började med ett brev – och slutade med en bitter fejd i domstolen. Tidigare i våras tröttnade 13 taxibolag som utför färdtjänst och sjukresor i länet för X-trafiks räkning, på situationen. Tillsammans med en advokat skrev de ett protestbrev till X-trafik där de kritiserade ett av bolagen inom avtalet, Taxi Stor och Liten. De ansåg att Taxi Stor och Liten inte levde upp till avtalet och borde uteslutas.

Sedan ett par månader tillbaka driver de 13 bolagen en process i förvaltningsrätten mot X-trafik. Men den utdragna förhandlingen kan nu närma sig sitt slut. Det tror i alla fall Östen Johansson, VD vid X-läns taxiservice som representerar ett av bolagen.

– Vi ska svara på deras yttrande som ska vara inlämnat på torsdag. Det kommer inte gå fler svängar tror jag. Jag tror det bör vara avgjort inom ett par veckor, säger Östen Johansson.

De problem som lyfts fram är att exempelvis Taxi Stor och Liten hade för få bilar tillgängliga. De inköpta bilarna sades inte leva upp de ställda miljökraven. Den kanske grövsta anklagelsen var att Taxi Stor och Liten skulle ha kört utan tillstånd från Transportstyrelsen. Det är ett straffbart brott som kan leda till böter eller fängelse i upp till ett år. Men det avfärdades då som rent nonsens av Matts Hildebrand, X-trafiks förvaltningschef.

– När det gäller Taxi Stor och Liten har vi lite olika åsikter. Det finns inte så mycket mer att säga. Det här är föremål för en rättslig prövning. När domstolen har tillräckligt med material sätter de ned foten och säger det. Det är svårt att säga när förhandlingen är över, säger han.

Mer läsning

Annons