Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författare Hanne Kjöller: ”Om du blåser i visselpipan, sök nytt jobb”

Polisen hamnade i skottgluggen när det var författarafton under måndagskvällen i Söderhamn. Författaren Hanne Kjöller och nya boken En svensk tiger sågar stora delar av poliskåren.

Annons

Ledarskribenten på DN och författaren Hanne Kjöller kom under måndagskvällen till författaraftonen i Söderhamn för att berätta om sin nya bok En svensk tiger.

Läs också: Visselblåsare inom polisen blir bok

Den kom ut tidigare i år och skildrar nio olika fall där poliser larmat och blåst i "visselpipan" – för att sedan bli utfrysta av kollegor och chefer.

Författaren Hanne Kjöller sågar stora delar av poliskåren. I boken En svensk tiger lyfter hon fram nio polisers öden efter att de varit visselblåsare.

Konsekvenserna har för dem alla blivit negativa och större än någon av dem kunde ana.

– Om du blåser i visselpipan, sök nytt jobb. De har betalat ett oerhört högt pris, säger hon.

Utvecklingen inom poliskåren är katastrofal, anser hon. 2006 lovade Alliansen 20 000 nya poliser, men ingen funderade över vad de skulle göra. Huvuden och inte hjärnor anställs, fortsatte hon i analysen.

Läs mer: LEDARE: Förståeligt att allt fler kräver den svage rikspolischefens avgång

Hon lyfte fram några av fallen i boken och nämde hur en av dem blivit trakasserad, även efter att han slutat jobba som polis.

Hon fortsatte att berätta om att poliskåren genomsyras av chefer som håller varandra om ryggen och att det straffar sig att mopsa upp sig.

Men när en kvinna i publiken undrade om det finns anledning att tro att det blir bättre med den nya organisationen svarade Hanne Kjöller optimistiskt.

– Ja, det tror jag. Men var ska man hämta chefer i den här kulturen? Det kanske tar ett eller två decennier.

Hanne Kjöller menar att det saknas självrannsakan och reflektion inom poliskåren. Och hon räds inte att berätta om det.

– När jag skriver om nedlagda förundersökningar så öppnas de igen, jag har makt över polisen, säger hon.

Författarafton med Hanne Kjöller lockade drygt 20 personer till biblioteket i Söderhamn i måndags.

Hanne Kjöller blev stundtals känslomässigt engagerad i berättandet. Publiken drogs med och när polisens dödsskjutning av en man i Husby kom upp var hon märkbart tagen.

Boken hoppas hon kan hjälpa till i en förändringsprocess.

– Jag hoppas den kan göra skillnad, den går inte att förneka, säger hon.

Diskussionerna i slutskedet av föreläsningen handlade också om att folk i allmänhet blivit räddare och inte vågar anmäla eller berätta om oegentligheter längre.

Läs också: Hopkok med extranummer

I publiken fanns Staffan Reinus som jobbat som läkare. Han tyckte det var en spännande och träffsäker analys av Hanne Kjöller.

– Jag har upplevt samma inom sjukvården, en visselblåsarna blev sinnessjukförklarad, men han gick till Socialstyrelsen och jobbar kvar, säger han.

I ett kommande projekt är det möjligt att det blir Karolinska Institutet som blir Hanne Kjöllers måltavla.

– Jag är häpen över att det är få läkare på höga positioner som vill säga nåt, jag tror säkert att det är rubbat på Karolinska, säger hon.

Mer läsning

Annons