Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare nekar till miljonfiffel

/

Företagarparet nekar till anklagelserna om grov ekonomisk brottslighet. I stället pekar mannen ut en affärspartner som den som styrde allt.

Annons

I samband med en skatterevision i ett företag i Söderhamns kommun upptäcktes det att bokföringen inte stämde. Vissa fakturor på mångmiljonbelopp fanns inte med. Det visade sig också att utgående moms på nära en halv miljon kronor inte hade deklarerats.

Skatterevisionen skedde för två och ett halvt år sedan och på tisdagen ställdes makarna inför Hudiksvalls tingsrätt, åtalade för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och skattebrott.

Mannen medgav att han hade gjort någon miss, men hävdade att de stora problemen orsakades av en affärspartner. Han uppgav att han hade hamnat i beroendeställning till den andre eftersom affärspartnern hade hjälpt dem ekonomiskt under en svår period.

Företagaren sa att det var affärspartnern som hade fått dem att starta företaget och att han bestämde hur fakturorna skulle skrivas och vilka fakturor som skulle läggas åt sidan och inte bokföras. Han beskrev sitt och hustruns företag som ett "marionettföretag" som användes för den andres trixande.

– Allt dikterades av honom. Jag var helt i hans händer när det gällde ekonomin.

Han framhöll att den andre mannen också skulle ha upprättat en falsk faktura på ett större belopp, något som tillbakavisades av affärspartnern, som hördes som vittne under rättegången.

Den åtalade kvinnan nekade också till brott.

Båda makarna anklagas också för att ha lämnat oriktiga uppgifter i kvinnans inkomstdeklaration. Hon har inte redovisat vissa intäkter från näringsverksamheten och ska dessutom ha dragit av kostnader med ett för högt belopp. I den delen fanns det risk att skatt på drygt 1,3 miljoner kronor skulle undandras det allmänna, enligt åklagaren.

Enligt åtalet mot makarna handlar det sammantaget om intäkter på drygt 6,5 miljoner kronor som inte har bokförts eller deklarerats.

Mannen är också åtalad för bokföringsbrott i en annan firma som gick i konkurs för några år sedan.

Åklagaren anser att mannen ska dömas till ett kännbart fängelsestraff. För kvinnan föreslog han att det kan räcka med samhällstjänst, alltså oavlönat arbete. Åklagaren vill också att båda ska få näringsförbud om de fälls.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om tre veckor.

Mer läsning

Annons