Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare i rätten för alkoholbrott

/
  • Företagarna hävdar att flera alkoholhandläggare gett klartecken till förfarandet.

Två företagare köpte in alkohol och sålde till självkostnadspris i samband med uthyrningen av en festlokal.

Under torsdagen hölls rättegång mot företagarna, som står åtalade för brott mot alkohollagen.

Annons

De två företagarna, en man och en kvinna i 40-årsåldern, nekar till anklagelserna. Tillsammans har duon drivit en verksamhet där man hyr ut en festlokal till slutna sällskap i Söderhamns kommun. Till detta har man erbjudit möjligheten att köpa cateringmat. Till en början tillät företagarna gästerna att ta med sig egen alkohol till festen, men slutade med detta efter att tillställningarna spårat ur med allt för mycket fylla.

I stället valde man att ta emot beställningar från gästerna. Öl och vin inhandlades från Systembolaget och såldes till kunderna till självkostnadspris. Åklagaren Peter Olofsson menar att detta strider mot lagen och yrkade under rättegången på bötesstraff.

– Jag finner inte att förutsättningarna för att undantas från kravet på serveringstillstånd har uppfyllts. Det finns ett vinstintresse i handelsbolaget, sade han under rättegången.

Företagarna hävdar att man varit i kontakt med flera alkoholhandläggare från olika kommuner, däribland Söderhamns kommun. Den åtalade kvinnan hävdar att hon i dessa samtal uppfattat det som att det var okej att ta emot beställningar, så länge hon inte sålde alkoholen vidare med vinst.

Två av alkoholhandläggarna vittnade under rättegången, men kom då inte ihåg exakt vad som sades under telefonsamtalen med kvinnan.

– Som jag förstod det fick man ta emot beställningar och sälja så att man gick plus minus noll. För vår del innebar det mer jobb men lika mycket pengar, sade den åtalade kvinnan under rättegången.

När det stod klart att polisen utredde ärendet var kvinnan i kontakt med ytterligare en alkoholhandläggare.

– Då fick jag som svar att jag fick ta emot beställningar men att jag måste ta en beställning från varje festdeltagare. Så gjorde inte vi, utan vi tog en beställning från en i sällskapet. Så där har jag gjort fel, sade kvinnan.

Domen meddelas om två veckor.

Mer läsning

Annons