Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare gav olika besked om fakturor

De två männen har varsin version kring fakturorna som misstänks röra ett privatbygge.

Annons

De båda företagarna i Söderhamns kommun anklagas för grov ekonomisk brottslighet. Åklagaren anser att det ena företaget utförde snickerijobb i den andra företagarens privata bostad. Men fakturorna ska ha gått till hans företag och sett ut att gälla bland annat transportarbeten.

Den huvudåtalade anklagas för grovt bokföringsbrott och flera grova skattebrott. Att låta företaget betala för privata utgifter har medfört att löner och arbetsgivaravgifter inte har redovisats, enligt åklagaren.

Enligt åtalet handlar det om totalt drygt 800 000 kronor i skatter och avgifter som staten har riskerat att gå miste om.

Mannen nekar till brott och under måndagens rättegång i Hudiksvalls tingsrätt förklarade han att vissa mindre delar kan ha blivit fel, men att det i så fall har skett av misstag.

– Jag antog att det skulle faktureras mig privat, sa han i rätten.

Den andra företagaren är åtalad för medhjälp till brotten, genom att ha utfärdat åtta osanna fakturor. Han erkände däremot att han har skrivit om fakturor till ett värde av nära 380 000 kronor.

– Vi har gjort mycket riktigt åt honom också, sa den företagaren. Det är en blandning av ärliga jobb och det som blivit omskrivet. Det är en jäkla soppa. Man går väl för långt ibland när det står anställda i dörren som ska ha jobb.

Händelserna inträffade för några år sedan och den huvudåtalades företag som berörs av åtalet har gått i konkurs. Han driver ett annat företag i dag, men åklagaren vill att han ska få näringsförbud. Han anser också att mannen ska dömas till fängelse medan mannens advokat vill att hans klient ska frias.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen senare.

Mer läsning

Annons