Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare döms till 1,5 års fängelse

Mannen döms för grov ekonomisk brottslighet och får inte driva företag på fem år.

Annons

En skatterevision i ett företag i Söderhamns kommun visade att bokföringen inte stämde. Företagarparet åtalades och under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt nekade de till anklagelserna om grov ekonomisk brottslighet.

I stället skyllde mannen på en affärspartner. Han sa att affärspartnern bestämde hur fakturorna skulle skrivas och vilka fakturor som inte skulle bokföras.

Han beskrev sitt och hustruns företag som ett "marionettföretag" som användes för den andres trixande. Uppgifterna tillbakavisades av affärspartnern under rättegången.

Hudiksvalls tingsrätt tycker inte heller att det finns några belägg för beskrivningen av affärspartnerns roll, utan anser att företagarens påståenden framstår som konstruerade.

Nu fäller tingsrätten mannen på alla punkter medan hans hustru fälls delvis.

Mannen döms för grovt bokföringsbrott, bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott. Han döms till fängelse i ett och ett halvt år.

Han får dessutom näringsförbud i fem års tid, och det gäller omedelbart.

Kvinnan sa under rättegången att hon visserligen hade ett formellt ansvar, men att hon endast hade skött det praktiska och att hon hade litat på sin man.

Hon döms nu för bokföringsbrott men frias från två andra åtalspunkter som gällde skattebrott och grovt skattebrott. Hon döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst, alltså oavlönat arbete. Det anses motsvara fyra månaders fängelse.

Enligt mannens advokat ska de överklaga domen för hans klients räkning.

Mer läsning

Annons