Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag vill driva väderstationen på flygplatsen

/
  • Det är ännu inte klart vad den nedlagda flygplatsen ska användas till i framtiden.

Heli Air ger upp intensionerna att få igång verksamhet på nedlagda Helsinge Airport.

– Jag upplever att vi inte är välkomna, säger Heli Airs vd Aram Rubinstein.

Annons

Heli Air, med baser på flera platser i Sverige, arbetar bland annat med röjning av elledningar i samband med oväder och besiktning av elnät för ett av Sveriges större energibolag. Företaget arbetar över hela landet och när man nåddes av beskedet att Helsinge Airport skulle läggas ned såg man en möjlighet att bland annat ta över den väderstation som finns på flygplatsen.

– Det som är så bra med Söderhamn är att det finns en väderstation som tillgodosåg väderrapporter till flyg och till SMHI. När Gävle flygplats slutade rapportera fanns det en stor lucka mellan Stockholm och Sundsvall, säger Aram Rubinstein.

För att fylla den luckan ville Heli Air ta över väderstationen och åter få den i drift.

– Vi hade föreslagit att vi utan kostnader skulle upprätthålla väderstationen, den är ju vatten värd som den är nu. Det behövs en modernisering motsvarande 50 000 kronor för att ombesörja programuppdateringar och att hålla igång väderstationen.

Enligt Aram Rubinstein har hans företag erbjudit Söderhamns kommun flera olika lösningar.

– Jag har försökt tjata mig till att få låna, hyra, köpa eller leasa den här väderstationen. Någonting för att sätta igång den igen och börja rapportera väder. Men vi släppte det där i går (läs onsdags). Söderhamns kommun vill inte ha oss där och kommunen har varit jättekonstig i ärendet.

Vad säger kommunen? Läs fredagens Söderhamns-Kuriren!

Mer läsning

Annons