Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördubblat kväveutsläpp från Vallvik

Vallviks bruk ökade under 2010 sina utsläpp av en rad ämnen som bidrar till övergödning.

Mest iögonfallande är att utsläppet av kväve mer än fördubblades jämfört med 2009.

Annons

År 2009 släppte Vallviks bruk ut ungefär 12 ton kväve i vattnet. 2010 hade det ökat till nästan 25 ton. Det framgår av den miljörapport som bruket skickat in till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen noterar ökningen men har inga planer på att vidta några direkta åtgärder mot bolaget.

- Kväve är ett övergödande ämne men samtidigt har man sagt att de norra delarna av Östersjön inte påverkas av kväve i lika stor utsträckning som av fosfor. Men det är något vi vill följa upp, säger länsstyrelsens miljöhandläggare Pernilla Dalgärde.

Lennart Gladh är Världsnaturfondens expert på övergödning i Östersjön. Han tycker att det är nonchalant av länsstyrelsen att vifta bort de ökade utsläppen med att kväve inte är något större problem just här.

- Vattnet rör ju på sig så det är inget hållbart argument att säga att det lilla vi bidrar med just här inte betyder något, säger Lennart Gladh.

Vallviks bruks vd Robert Jensen tycker inte att företaget är någon miljöbov.

- Vi arbetar aktivt med att förbättra vår miljöprofil. Om man tittar i ett längre perspektiv så är trenden nedåtgående för utsläpp av kväve. 2005 släppte vi ut 45 ton, och det har sedan minskat successivt ner till under 15 ton 2009, säger han.

Vallviks bruk minskade sin produktion av pappersmassa med ungefär fem procent under 2010. Varför utsläppen av kväve trots det ökade så kraftigt kan inte Robert Jensen ge något svar på.

Mer läsning

Annons