Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjuden kö fortsätter växa

/
  • Ingrid Backelin är oroad över att det i nuläget inte gått att följa lagstiftningen om tremånadsgräns för verkställande av beslut.

Socialtjänstlagen förbjuder köer till särskilt boende. Ändå har Söderhamns kommun inte kunnat verkställa 17 beslut inom äldrevården.

Annons

Vissa bor hemma med ökade hemtjänstinsatser i samarbete med primärvården, andra på korttidsboendet Västerbacken. Av de 17 har 4 avböjt erbjuden plats. Sedan halvårsskiftet får den som tackar nej inte vara kvar på Västerbacken utan måste får på nytt platserbjudande i sitt hem, då med ökade insatser.

Omvårdnadsnämnden planerar att göra om 14 servicelägenheter till mindre boendeenheter, för att bättre möta behoven, och de båda boendehandläggarna Ingrid Backelin och Ann-Christin Stråhle skulle hellre se att det fanns flera mindre enheter för äldre med stora omvårdnadsbehov.

De hör av många som är bekymrade över äldre, ensamma närstående, och tycker de borde få en placering i ett boende. Men omvårdnadsbehovet avgör, inte ålder eller bostadssituation.

– De flesta vill bo kvar hemma, och det är också vår utgångspunkt. Med insatser från hemtjänsten kan många bo kvar ända till slutet, inte minst tack vare det fantastiska palliativa teamet, som då finns med hela vägen.

Att det just nu är ont om rätt sorts boendeenheter för personer med tyngre vårdbehov förlänger köerna:

– Visst har det varit toppar även tidigare år, men det varit betydligt svårare att lösa i år än tidigare. Det är mycket bekymmersamt och det enda vi kan göra på den här nivån är att rapportera uppåt till förvaltningschefen och nämnden.

Mer läsning

Annons