Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrakamp mot frestelser

/
  • Signe Sandström, 2, käkar lite mellanmål innan leken tar vid. För henne väntar världen med många frestelser i form av godis och datorer och tv medan mamma Linda Sandström är beredd på diskussioner om var gränserna går.
  • Frukt fungerar bra som ersättning för godis för Signe Sandström. Åtminstone än så länge.

Godispåsarna och läsken har vuxit med åren.

Utbudet i tv, datorer, spel och telefoner också.

I takt med att utbudet blir större växer pressen på föräldrar att sätta gränser.

Annons

På öppna förskolan på Tallvägen leker barn som är för små för att ännu mumsa snask och spelar dator – två aktiviteter som i för stora doser kan leda till överviktiga barn, som vi berättat om i tidigare artiklar.

Men även för den förälder som försöker är det svårt att hålla barnen ifrån ett dignande utbud.

– Vi försöker att hålla oss till lördagarna med godis men en annan är ju också ganska godissugen ibland. Man får ta fram påsen efter åtta. Men de tycker om att äta frukt också så det går lika bra, säger Linda Sandström, som har barnen Ebba, 2 månader, Signe, 2 år, Isak 1 år, och Julia, 3 år.

Sanna Jerresand som har sonen Viggo, 1 år, har ett annat trick.

– Vår kille kan lika gärna äta flingor. Men socker finns ju i nästan allt. Ska man lyssna till allt som sägs eller använda sunt förnuft, frågar hon sig.

Båda mammorna inser att det kommer att bli diskussioner och att säger att de tänker ta kampen när den kommer. Inte bara den om godsaker utan också om tid framför spel, tv och telefoner.

Anita Zättlin Erixon har varit förskollärare sedan 1979. Hon ser vilket utökat utbud dagens föräldrar och barn utsätts för. Mellan glättiga leenden i föräldratidningar och en skrikande unge på ett varuhusgolv finns en skarp kontrast, säger hon.

– Man måste vara en stark förälder för att stå emot i dag och det är inte alltid så lätt. Vad ska man leva upp till?

Den här dagen leker ett tiotal barn på förskolan. De hinner också med lite mellanmål och pannkakor. Det är full fart och de gör säkert av med energi för hundra julbord.

Bra vanor grundläggs tidigt, förklarar Anita Zättlin Erixon.

– Därför är det viktigt att man har en gemensam linje både mamma och pappa. Vad är viktigt i vår familj.

Mer läsning

Annons