Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folktandvården får kritik för missade mjölktänder

Folktandvården i Söderhamn kritiseras av Socialstyrelsen.

Detta efter att en tandläkare trott att mjölktänder var permanenta.

Annons

En pappa till en pojke anmälde i slutet av 2011 Folktandvården i Söderhamn till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Enligt anmälan ska pojken ha haft två mjölktänder kvar i överkäken som inte ville lossna av sig själv. Under dessa fanns de permanenta tänderna som inte fick utrymme att komma fram.

Enligt pappan ska detta ha upptäckts för många år sedan, men Folktandvården vidtog ändå inga åtgärder. Detta ledde till att pojken till slut, vid 15 års ålder, fick söka sig till specialisttandvård i Gävle för att reglera tänderna.

Pappan valde att anmäla händelsen till HSAN, eftersom han ansåg att om Folktandvården vidtagit åtgärder omedelbart så hade pojkens problem med tänderna kunnat bli mycket mindre.

Socialstyrelsen har nu granskat och yttrat sig i ärendet.

I journalhandlingar framgår att den tandläkare som undersökte pojken i december 2008 registrerade de två kvarvarande mjölktänderna i överkäken som permanenta tänder.

På röntgenbilder tagna 2010 syns att mjölktänderna finns kvar, och att de permanenta tänderna ligger i käkbenet. Det var då beslut om specialisttandvård togs.

Socialstyrelsen anser att tandläkaren brustit i sina kunskaper när mjölktänderna bedömdes vara permanenta, men inte så mycket att det är skäl till kritik. Däremot kritiseras verksamheten för att inte ha haft tydliga rutiner när det gäller diagnostik av hörntänders lägen.

Mer läsning

Annons