Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttklart för Klaverens Hus

/

Medlemmarna i Klaverens Hus säger ja till en flytt av verksamheten till Nordmaling. Den sista augusti ska samtliga instrument ha lämnat Söderhamn.

Annons

Klaverens Hus ger upp försöken att vara kvar i Söderhamn. Erbjudandet om fria lokaler i Nordmaling blev för svårt att tacka nej till för föreningen som periodvis har haft svårt att täcka hyreskostnaderna på närmare 800 000 kronor.

Vid föreningens årsmöte i fredags var medlemmarna eniga. Efter en diskussion kring de ekonomiska förutsättningarna fattades enhälligt beslut om en flytt till Nordmaling.

– Det var det bästa alternativet för att rädda samlingarna. Samtidigt finns en möjlighet att utveckla verksamheten och visionerna, säger Lennart Ericsson som vid årsmötet avgick som ordförande i föreningen.

Den sista augusti ska lokalerna i Söderhamn vara tomma och samtliga instrument och andra föremål finnas i Nordmaling.

Med flyttlasset försvinner också Jan Johansson första flygel från Söderhamn. Enligt föreningens sekreterare Eva Helenius fick Klaverens Hus flygeln i gåva när Folkets Hus-föreningen lades ner för några år sedan.

Nordmalings kommun tar emot Klaverens Hus med öppna armar. Föreningen får 4 200 kvadratmeter till sitt förfogande. Allt kommer ta tid att ställa i ordning och föreningen siktar på att kunna öppna 2014 då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

– Visserligen låter Nordmaling och Umeå långt borta men det är en intressant region med Norrlandsoperan, universitetet, länsmuseet och länsmusiken, säger Lennart Ericsson.

Mer läsning

Annons