Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktinghem anmält för kränkning

Kommunen har Lex Sarah-anmält ett flyktingboende som enligt uppgift utsätter de boende för psykiska kränkningar. Nu vidtas snabba åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Annons

Socialnämnden i Söderhamn har gjort en anmälan enligt Lex Sarah efter nyinkomna uppgifter som vittnar om problem på ett av kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn. Två anställda vid andra flyktingboenden har skrivit brev till kommunen där de uppger att det råder missförhållanden på boendet.

Enligt breven utsätts de boende ofta för kränkande behandling och känner sig otrygga. Föreståndaren får hård kritik för att vara partisk och oprofessionell som chef. Enligt uppgiftslämnarna förekommer skvaller, osämja och favorisering.

Ungdomarna på boendet, som är i 15-årsåldern, är rädda för att bli utskällda och vågar inte fråga om saker de undrar över. De uppges vara väldigt oroliga och mår dåligt över den rådande situationen.

Socialchefen Karin Wiklander ser mycket allvarligt på detta och uppger att det redan finns en handlingsplan för vilka åtgärder som ska vidtas. Hon säger att det viktigaste av allt är att intervjua ungdomarna, vilket kommer att ske väldigt snart.

– Vi måste också intervjua uppgiftslämnarna för att utreda vad som är andrahandskällor, då de ju inte jobbar på just det här boendet.

Mer läsning

Annons