Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsen får inte röras

/
  • Vad som ska hända med Helsinge airport är det ingen som vet ännu. Under torsdagen ska politikerna i kommunstyrelsen fatta beslut om hur arbetet med avvecklingen ska fortgå.

Söderhamns kommun avvecklar just nu Helsinge airport. Men enligt kontraktet får anläggningen inte röras förrän 2015.

– De måste prata med oss först, säger Stefan Magnusson på statliga Fortifikationsverket.

Annons

Söderhamns kommun har redan lagt ned Helsinge airport. Nu pågår arbetet med vad området ska användas till i framtiden.

Men i köpekontraktet som upprättades mellan Söderhamns kommun och Fortifikationsverket år 2000 finns ett krav med från Försvarsmakten: Området får inte förändras på sådant sätt att militären inte kan använda det som flygplats.

Klausulen i kontraktet gäller fram till och med slutet av 2015.

– Det innebär att kommunen har förpliktat sig att inte vidta sådana åtgärder som kan hindra att Försvarsmakten kan använda flygplatsen, säger Stefan Magnusson, markdirektör på myndigheten Fortifikationsverket, som förvaltar fastigheter avsedda för försvarsändamål.

Det betyder att för varje åtgärd som kommunen kan tänkas göra på området bör de först kontakta Fortifikationsverket, för att säkerställa att det inte bryter mot kontraktet.

Vilka åtgärder skulle kunna strida mot avtalet?

– Det är inte specificerat. Så innan de gör några åtgärder som kan strida mot den här klausulen måste de kontakta oss. Det har de inte gjort.

Göran Hansson är chef för numera nedlagda Helsinge airport. Innan kommunen verkställde beslutet om nedläggningen var han i kontakt med Flygvapnet. Men han fick aldrig någon återkoppling därifrån.

Och han är väl medveten om begräsningen som står i köpekontraktet.

– Det finns en klausul som begränsar vad vi kan göra med området. Det är vi medvetna om. Några frågor om det kan säkert uppstå i framtiden.

Annons