Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera telestationer i Söderhamn läggs ner – men fiber räddar uppkopplingen för de flesta

Telia har beslutat att lägga ner ett antal telestationer i Söderhamn. Det innebär att bredband via ADSL och fast telefoni försvinner från de orterna. Men en påskyndad fiberutbyggnad hjälper de flesta som drabbas.

Annons

Telestationerna i Tygsta, Skärså, Sunnäsbruk, Trollharen och Alebo kommer att stängas ner den 31 mars 2017. Anledningen är att Telia/Skanova inte längre kommer att underhålla dessa stationer. Söderhamn Nära, som hyrt koppartråden av Telia, kan då inte fortsätta att leverera bredband via ADSL.

På Telias hemsida kan man läsa: "Delar av det gamla kopparnätet lever inte längre upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet."

Läs också: Stor oro bland ortsborna – många tvekar kring utbyggnad av fibernät

Till en början såg det ut som att många hushåll under en övergångsperiod skulle bli utan fast uppkoppling, men Söderhamn Nära planerar att bygga ut sitt fibernät så att så få som möjligt drabbas.

Anders Svensson på Söderhamn Nära säger att de kommer hinna bygga fiber i både Trönö och Sikfjärden innan telestationerna läggs ner.

– Vi kommer att gräva fiber i Sikfjärden i sommar och i Trönö i höst. Från början skulle vi bara göra lite i Trönö i år, men när vi fick reda på det här ändrade vi våra planer, säger Anders Svensson på Söderhamn Nära.

Så det kommer inte att bli något glapp i uppkopplingen för de som bor i Trönö?

– Jag hoppas inte det. Målsättningen är att vi ska ta hand om Tygsta i höst, säger Anders Svensson.

Läs också: Dålig fiberanslutning oroar

Söderhamn Nära kommer dock inte kunna hjälpa alla som blir av med sitt bredband.

– Tyvärr är det inte så lätt överallt. Det är för få som bor vid de andra stationerna. Vi kan hjälpa omkring 75 procent av de som drabbas. De andra måste hitta andra lösningar, säger Anders Svensson.

Lösningarna kan handla om mobila bredband och för de som har fast telefoni kommer Telia att erbjuda en lösning med egen antenn på taken.

För de hushåll som får fiber och vill ha kvar sin fasta telefon kommer det kunna lösas med hjälp av IP-telefoni.

Läs också: Trönöborna besvikna på dålig väg

Mer läsning

Annons