Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera frågetecken kvar efter LAIK-konkursen

LAIK-konkursen är över och brottsmisstanken mot Lennart Gard och Tommy Berglöf är avskriven.

Både åklagaren Stig Ernsund och konkursförvaltaren och advokaten Björn Myhrberg var eniga i det beslutet.

Annons

Åklagaren Stig Ernsund vid Åklagarkammaren i Uppsala kommer inte ihåg några detaljer om hur han resonerade när han avskrev de brottsmisstankar som konkursförvaltaren och advokaten Björn Myhrberg framförde i samband med LAIK-konkursen. Inte mer än att han och Björn Myhrberg hade en överläggning och att en avskrivning av fallet var det som låg närmast till hands.

Vidare betecknar han Björn Myhrbergs anmälan om brottsmisstanke mest som pliktskyldig, och att de två "ganska överens" om att ärendet skulle avskrivas.

En av knäckfrågorna i Björn Myhrbergs anmälan var om LAIK var en ideell förening med eller utan bokföringsplikt.

Eftersom LAIK saknade styrelse och revisionsberättelser och dessutom levde i symbios med SLHC (Ljusne hockey) blev det svårt att reda ut vad som var vad.

Och det är inget brott att ha en skatteskuld på närmare en miljon kronor som LAIK hade. Det är enbart en försummelse. Även om det för LAIK:s del drevs vidare till en exekutiv auktion av anläggningen Ljusneborg och därefter en konkurs.

Om en förundersökning hade gjorts hade resultatet kanske blivit ett annat. Trots allt rör det sig om en förening som har lyft miljonbelopp i kommunala anläggningsbidrag under årens lopp och haft flera anställda på lönebidrag. Under tiden före den 1 april 2010 samt efter mars 2011 fanns ingen bokföring alls att ta hand om och granska. Och skatteskulden på 963 559 kronor kunde vara 120 000 kronor mindre om föreningen hade skött kontakterna med Skatteverket.

Är det så att ni hanterar föreningar mildare än företag?

– Nej, så är det inte, säger Stig Ernsund

Tillhör det vanligheterna att föreningar anmäls på detta viset?

– Nej, det är mycket ovanligt.

Mer läsning

Annons