Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler turister trots regnig sommar

/

Sommarens regn och kyla avskräckte inte turisterna. I Söderhamns skärgård har gästerna nästan fördubblats. Och flera turistattraktioner i kommunen har slagit rekord i år.

Annons

Redan innan turistsäsongen helt har avslutats i kommunen har denna sommar levererat fina siffror i Söderhamn.

– Jag tror att det beror på att folk bokar mer i förväg och åker oavsett väder. För många spelar det ingen roll om det är kallt och regnigt, de ville bara komma ut på en ö, säger Carina Sjölin, på skärgårdsenheten i Söderhamns kommun.

I Söderhamns skärgård har antalet ankommande gäster nästan fördubblats, från 620 gäster förra året till 1 039 i år (under maj till augusti). Stugorna och vandrarhemmet var populära, framför allt i juni, tack vare konferenspaket och skolresor. På Rönnskär har det varit störst ökning, något som Carina Sjölin tror beror på att vandrarhemmet har lockat många STF-resenärer (Svenska turistföreningen) och par. Citycampingen har ökat totalt med drygt 100 nätter och ökningen kan bero på uppfräschningen av byggnaden, att Visit Söderhamn har funnits där samt att husbilscampingen i city besöks mer.

I år har antalet utländska turister ökat, men även turister från andra kommuner och husbilsresenärer har blivit fler. Ökningen tror Carina Sjölin bland annat beror på att STF-medlemmarna har börjat upptäcka Söderhamn, och att de har spridit information utanför kommunen bland annat på båtmässan. Något fler besökare har också vänt sig till turistbyrån Visit Söderhamn. De nya bemannade infopointsen i Skärså, på Stenö, Erik-Anders-gården, biblioteket och på hotellen Best Western och Statt, har varit mest besökta, enligt Jessica Dorf, turismutvecklare i kommunen.

Det har varit färre båtar ute i skärgården, jämfört med tidigare år, och gissningsvis har det minskande båtlivet med vädret att göra. Däremot var passagerarbåten Hulda populär. Framför allt bland besökare utanför kommunen som inte hade med sig egen båt.

– De nya "hoppapå-turerna" har varit intressanta och båten har gått nästan varje dag. Till nästa år ska vi försöka få fram ett litet öluff-paket där man kan boka två öar, säger Carina Sjölin.

Stenö camping ökade sin omsättning med över 25 procent och även antalet gäster på campingen och i stugorna har blivit fler.

– Jag tror det beror på det långsiktiga arbetet med att lyfta fram Stenö och förlänga säsongen. Även om det har varit ganska tomt på stranden och på restaurangen, så är jag glad! Vädret har inte så stor betydelse, säger föreståndaren Tomas Gunnarsson.

För många privata turistföretag i kommunen har sommaren varit gynnsam. Piratäventyret i Söderhamn dubblade sina besökare till 2 500, jämfört med förra året. Även Flygmuseet F15 räknar med att 2015 blir ett rekordår. Under hela 2014 kom 8 763 besökare, och hittills i år har redan 8 470 besökt dem.

– Det har varit en riktig museisommar och mycket mer barnfamiljer än i fjol. Simulatorn är bokad hela tiden och det ser väldigt lovande ut, jag gissar på att vi kommer upp i 10 000 besökare innan året är slut, säger Jörgen Rystedt, ordförande i museiföreningen.

På Erik-Andersgården har de haft uppskattningsvis lika många besökare som förra året, uppåt 15 000 personer, och extra många besökare under friidrotts-SM.

Företagaren David Axelsson hade hoppats att fler ville åka med de nya snabba ribbåtarna, men han var ändå relativt nöjd med 400 resenärer under sin första sommar.

Läs mer:

Piratäventyret lockar rekordmånga barn

Rönnskär populärt bland turister

Mer läsning

Annons