Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler söker hjälp för skulder

/

Allt fler handlar på avbetalning. Allt fler hamnar också på efterkälken med betalningarna och söker hjälp hos Söderhamns skuldrådgivare.

Annons

Förra året vände sig 165 söderhamnare till kommunens budget- och skuldrådgivare för hjälp. 75 ansökte om skuldsanering. Det placerar kommunen på andra plats i länet. Endast Gävle med tre gånger fler invånare hade fler ärenden.

– Folk skuldsätter sig mer än tidigare. Många som har problem med ekonomin, säger Berith Landén, konsumentvägledare och skuldrådgivare.

Januari är en av de besvärligaste månaderna. Julen är förbi och av helgernas festligheter återstår endast räkningarna. Samtidigt annonseras om reor vars marknadsföring är svår att undvika.

Som rutinerad konsumentvägledare vet Berith Landén hur viktigt det är att se efter vad man har råd med innan man tar några lån. Hon tycker att man innan man beslutar sig ska räkna efter vad man betalar för det grundläggande behovet av hyra, värme, el.

Det finns ingen homogen grupp bland de söderhamnare som söker rådgivning. Det är personer från olika bakgrund och åldrar. Vanligast är en kvinna eller man i 40-50 årsåldern.

Det de har gemensamt är krediterna de en gång tagit. Det kan ha varit under kontroll i många år, men det kan förändras genom att man till exempel förlorar jobbet.

– Blir det sedan krångel med a-kassan så kan det bli väldiga glapp och jättestora problem, säger Berith Landén.

Hon delar kontor med Josefine Lausen som kommer att ta över budget- och skuldrådgivare. Tidigare har hon arbetat med försörjningsstöd på socialkontoret.

Några större förhoppningar om ett mindre kredtityngt 2013 har hon inte:

– Det blir nog ungefär på samma nivå som tidigare. SMS-lånen ökar igen. De kan närma sig 1 000 procents ränta, säger Josefine Lausen.

Mer läsning

Annons