Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler anmäler att barn far illa

Förra året ökade antalet anmälningar om barn som far illa med 28 procent.

Annons

Nu ska kommunen analysera vad som kan ligga bakom ökningen.

All personal som arbetar med barn och unga har skyldighet att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa hemma. Förra året ökade dessa anmälningar med 28 procent. Från 449 stycken under 2010 till 574 i fjol.

Socialnämndens ordförande Mattias Benke (S) kan inte säga vad ökningen beror på, men berättar att han och resten av nämnden ser allvarligt på antalet anmälningar.

– Vi gör allt vi kan för att tillgodose de behov som finns. Nu måste vi ta reda på vad siffran står för och vad vi måste göra. Att barn och ungdomar ska vara trygga är ett av våra viktigaste mål, säger han.

Kristina Andersson är verksamhetschef på socialförvaltningens familjeenhet och hon leder arbetet med att ta emot och utreda anmälningar. Det är nu hennes uppgift att analysera siffrorna och hon räknar med att vara klar i början av februari.

– Generellt så handlar anmälningarna om att det finns brister i hemmet. Det kan till exempel vara att föräldrarna är missbrukare eller har en psykisk ohälsa. Det kan också vara så att barnet får för lite tillsyn eller att föräldrarna använder lite väl hårda uppfostringsmetoder, säger Kristina Andersson.

Det är inte bara personal som arbetar med barn och unga, även privatpersoner kan anmäla till socialtjänsten att de misstänker att barn far illa.

Mer läsning

Annons