Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar ett tryggare Söderhamn

/
  • Marie Sundman är ordförande för inriktningsmålet Trygghet och inkludering i Söderhamn.

2009 spred sig otryggheten. Nu firas de lyckade åtgärderna.

Annons

För ett par år sedan trädde bilden av ett otryggt Söderhamn fram. Sedan dess har arbetet med ett nytt inriktningsmål pågått, där tryggheten skulle öka och alla kommunens invånare inkluderas. Nu går projektet mot sitt slut – och det ska firas med aktiviteter runt om i staden.

År 2009 klämtade varningsklockorna i kommunhuset i Söderhamn. Enligt Statistiska centralbyrån spred sig otryggheten bland stadens invånare, som kände en allt större rädsla och oro kring allt från gatuvåld till problem med skola och sjukvård. Kommuninvånarna oroade sig också för förändringar kopplade till flyktingar och invandring.

Den bilden fick kommunledningen att agera och man sjösatte arbetet med ett nytt inriktningsmål, kallat Trygghet och inkludering.

– Det är viktigt att påpeka att det inte bara är invandrare och flyktingar som faller under begreppet inkludering. Det är alla människor som hamnar i marginalen, säger Marie Sundman, kommunens ordförande för inriktningsmålet.

Hon är nöjd med hur arbetet med inriktningsmålet fortskridit och menar att det präglats av god vilja och entusiasm från start till mål. En rad olika aktörer har samarbetat för att uppnå målen, däribland kommunen, Svenska kyrkan, ABF och skolan.

Exempelvis har trygghetsvandringar genomförts tillsammans med kvinnogrupper, för att se hur tryggheten kan förbättras för stadens invånare.

– Vi har utifrån det fått till extra belysningspunkter och busk- och slyröjning. Det var mest det som kvinnor upplevde som otryggt i Söderhamn, säger Marie Sundman.

Mer läsning

Annons