Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns inte platser för alla över 90 år

/
  • Hösten 2011 ansökte Sixten Eriksson, Kyrkbyn, om en plats på ett äldreboende, och en plats ska han få inom ett par månader, är beskedet från kommunen.

Förvaltningsrätten i Falun tycker att 93-åriga Sixten Eriksson har rätt till en plats i ett äldreboende. Kommunen överklagade domen, eftersom man vill ha prejudicerande dom om hög ålder är skäl nog för en plats.

– Men vi bad aldrig om inhibition, så vi kan inte gå förbi förvaltningsrättens dom, säger Else-Marie Nilsson, chef för omvårdnadsförvaltningen.

Det betyder att Sixten Eriksson får en plats inom ett par månader.

Annons

Hösten 2011 ansökte Sixten Eriksson, 93 år, om att få en plats i ett äldreboende. Då sa kommunen nej, och han gick vidare till förvaltningsrätten för att få sin sak prövad.

Och han fick rätt. Domen kom den 28 december 2012.

Kommunen valde då att vända sig till Kammarrätten och ansökte då om ett prövningstillstånd för att få möjlighet att överklaga domen.

Det kommunen vill att Kammarrätten ska pröva är om hög ålder är skäl nog att få en plats i ett äldreboende. Else-Marie Nilsson är inte säker på att Kammarrätten tar upp fallet, och hon är vet att frågan är svår.

– Generellt sett vet vi att en av tre personer över 90 år klarar sig bra, säger hon.

Å andra sidan är två av tre i behov av stöd och hjälp från bland annat hemtjänsten. Dit hör Sixten Eriksson. Han har prostatacancer, diskbråck, migrän och har genomgått två höftoperationer. Som många andra äldre ser och hör han dåligt, han är ostadig på benen och han har blivit väldigt mager. Sist han var på sjukhuset vägde han 56 kilo. Så för honom handlade det inte enbart om åldern.

Nu måste kommunen ordna ett boende åt Sixten inom tre månader från domen.

Men det beskedet har inte nått Sixten Eriksson än.

– Jag har heller inte fått veta något om detta, och jag är ensam anhörig till pappa och den som har kontakt med myndigheterna. Jag trodde att vi skulle få ett beslut när ärendet hade gått genom Kammarrätten, säger Örjan Eriksson, som är Sixtens ende son.

Men det är ont om platser både på korttidsboendet Västerbacken och på äldreboendena, och det är inte säkert att Sixten får komma dit han vill – till Linden i Bergvik.

Det finns runt 200 personer i kommunen som är över 90 år, och det finns inte plats för alla i befintliga äldreboenden. Därför blir det hemtjänsten som får ta hand om de som behöver hjälp.

Mer läsning

Annons