Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick rätt mot försäkringskassan

Försäkringskassan ansåg att en person inte stått till arbetsmarknadens förfogande och ville sänka personens sjukpenning. Beslutet överklagades och kunde styrkas med ett intyg som visade att personen varit på en anställningsintervju.

Annons

En kvinna från Söderhamns kommun överklagade försäkringskassans beslut att sänka hennes sjukersättning på grund av att hon inte anmält sig till arbetsförmedlingen i tid.

Förvaltningsrätten i Falun godkände försäkringskassans beslut, men nu har kammarrätten i Sundsvall godkänt överklagan.

Det rådde oenighet angående vilket datum personens föräldrapenning upphörde och om hon stått till arbetsmarknadens förfogande eller inte.

Enligt lagen var kvinnan tvungen att anmäla sig till arbetsförmedlingen dagen efter föräldrapenningen upphörde, men eftersom hon var kallad till en arbetsintervju den dagen var det inte praktiskt genomförbart. Efter kontakt med arbetsförmedlingen fick hon veta att "jobb går före anmälningsplikten" och att det var okej att anmäla sig dagen efter i stället.

Enligt försäkringskassan var detta en efterkonstruktion och de anser att hon borde ha haft möjlighet till att anmäla sig till arbetsförmedlingen. Det faktum att kvinnan sökt arbete på annan ort ansågs inte vara ett godtagbart skäl.

Kvinnan kunde senare visa upp ett intyg som bevisade att hon varit på en anställningsintervju i en annan stad och alltså stått till förfogande för arbetsmarknaden dagen efter föräldrapenningen upphörde.

Kammarrätten i Sundsvall gjorde bedömningen att kvinnan varit aktivt arbetssökande efter att föräldrapenningen upphörde, trots att det förrän senare kunde bevisas att hon varit på anställningsintervju. De tog också hänsyn till att kvinnan anmälde sig arbetsförmedlingen dagen efter intervjun.

Därför fick kvinnan behålla sin sjukpenning enligt lagen om allmän försäkring.

Mer läsning

Annons