Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fibersatsning på bred front

Många kommuninvånare är besvikna på hastigheten i bredbandsnätet.

Samtidigt arbetar Söderhamns kommun för att uppnå det bredbandsmål som regeringen satt upp för 2020.

- Tillsammans och om vi hjälps åt kan det gå, säger Anders Svensson, teknisk chef på Söderhamn Nära.

Annons

Problemet med långsamma internetuppkopplingar på landsbygden har uppmärksammats av regeringen, som därför satt upp ett nationellt mål. Innan 2020 ska 90 procent av landets befolkning ha tillgång till en internethastighet på 100 megabit per sekund. För att nå målet har regeringen upprättat Bredbandsforum, som ska vara en mötesplats för regering, myndigheter, organisationer och företag.

I Söderhamn arbetar kommunen för att uppnå det nationella bredbandsmålet.

- Vi är ganska ADSL-täta och det är en teknik som är begränsad. Sen har vi lite fiber som är utbyggt i landsbygd, i första hand i områden där boende tagit egna initiativ att lägga fiber, exempelvis i Norrala, säger Anders Svensson, som ändå tycker att bredbandshastigheterna ligger på en bra nivå i Söderhamn.

För att nå målet finns det en rad olika bidrag att söka. Söderhamn Nära kan som ett kommunalt vinstdrivande bolag dock inte räkna med att få en bidragsansökan godkänd.

- Kommersiella bolag säger man i regel nej till. Det finns inget hinder för företag att söka men stöden är utformade i första hand för ekonomiska föreningar eller offentliga organisationer, säger Patrik Sandegren vid Bredbandsforum.

Däremot kan kommunen komma runt det problemet genom att söka pengar och sedan använda sig av Söderhamn Nära som uppdragsgivare.

- Vi håller ständig koll på vilka bidrag som finns att söka för att kunna bygga ut bredband så långt som möjligt. Vi diskuterar fiber kontinuerligt och bygger utifrån efterfrågan, säger Anders Svensson.

En inventering görs för närvarande av Söderhamn Nära för att se vilka byar som kan vara aktuella för en bredbandsutbyggnad med fiber.

Genom statliga bidrag ligger målet på en 100 procentig täckning i kommunen innan 2020 inom räckhåll. Regeringens bredbandsstrategi riktar sig bland annat till landsbygden och kallas populärt för "bidrag till byanät", tanken är att stimulera föreningar och byalag att söka och bygga egna nät.

I Segelvik har den ekonomiska föreningen sökt och beviljats bidrag som helt täcker utbyggnaden av ett bredbandsnät, men för att realisera projektet föreslår länsstyrelsen att projektet överförs till Söderhamns kommun.

Länsstyrelsen har en vision om att Gävleborg ska ha ett bredbandsnät i världsklass. Det ska i sin tur främja utvecklingen och tillväxten i länet. Målet är att 95 procent av företagen och 90 procent av hushållen ska ha ett bredband på 100 megabit per sekund 2020. Ett delmål är att 60 procent ska vara utbyggt 2016.

Det finns statsbidrag att söka på 12 miljoner, med medfinansieringar beräknas bruttoinvesteringen i kommunen uppgå till cirka 20 miljoner kronor, enligt Strategi- och Tillväxtenheten.

Mer läsning

Annons