Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festarrangören i Holmsveden: "Det var kaos ett tag"

/

Rockfesten i Holmsveden fick ett olyckligt slut när en bil plötsligt körde rakt in i en folkmassa. Någon förklaring till olyckan finns inte ännu, och arrangören Verner Åhlund har inte hämtat sig än från dramatiken.
– Man har varit i halvchocktillstånd ända sedan det hände, säger han.

Annons

På lördagskvällen var det dags för Rock i Holmsveden på idrottsgården. Flera rockabillyband skulle uppträda på scenen och stämningen var på topp. Enligt arrangören Verner Åhlund var festen "halvprivat" och de hade främst bjudit in olika raggarklubbar. Ungefär ett hundratal personer befann sig på festen när olyckan inträffade vid tiotiden, en bit utanför entrén.

Läs också: Bil har kört in i folkmassa - fem till sjukhus

Verner Åhlund stod själv inne i lokalen när han hörde att något hände utanför.

– Jag stod och gjorde i ordning en korv, men jag släppte korven direkt och bara sprang. Det var en massa folk som samlades omkring olyckan och jag kom knappt fram. Som tur var någon person utbildad och ordnade snabbt fram filtar och annat. Men det var kaos ett tag. Några blödde och en del var i chocktillstånd, berättar han.

Han vet inte själv exakt vad som hände, utan har bara hört andra som blev vittnen till händelsen berätta: en man satte sig i bilen, som var av en nyare modell, och bilen ska ha rusat upp i varv och sen plötsligt farit iväg mot folkmassan vid entrén.

Enligt Verner Åhlund var deltidsbrandkåren från Holmsveden på plats redan efter fem minuter och gick direkt fram för att hjälpa de som hade blivit påkörda och skadade.

– Jag vill ge en riktigt stor eloge till brandkåren. Det är så fruktansvärt bra att vi fortfarande har vår brandkår här, och ambulansen och polisen gjorde också ett bra jobb, säger han.

Det blev en orolig stämning på gården efter händelsen, men Verner Åhlund tyckte ändå att de flesta festdeltagare uppträdde ganska samlat.

– Vi raggare är ganska härdade på något sätt, och bandet fortsatte att spela en stund. Men det var en väldigt tryckt stämning. Jag tycker också synd om föraren i bilen. Han måste ha blivit chockad. Vi höll undan honom från de andra på festen, för det var några som blev lite arga, säger han.

Polisen tog ett utandningsprov som visade att föraren var nykter. Bilen har tagits i beslag av polisen för en fordonsteknisk undersökning och mannen misstänkts för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Det var femte festen som Verner Åhlund hade arrangerat på två år och han berättar att de har varit uppskattade både bland gäster och bybor och brukade alltid gå lugnt till. Parkeringen utanför idrottsgården är visserligen liten, men annars är lokalen perfekt, tycker han.

Men nu känns allt jobbigt.

– Man är ju själv helt knäckt. Man försöker göra något roligt som händer i den här i lilla byn och så blir det så här. Jag känner ju ett ansvar, men det är som en kompis sa, att jag inte kunde rå för det som hände, säger han.

Telefonen har gått varm för honom under söndagen och när han har samlat sig ska han försöka sammanfatta det han vet på evenemangets Facebook-sida. Hur det blir med arrangerandet av fester i framtiden är för tidigt att säga.

– Vi får se om det blir någon fortsättning, just nu känns det deppigt. Man har varit i halvchocktillstånd ända sedan det hände, säger han.

Mer läsning

Annons