Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxeholmens julklapp: inga hyreshöjningar nästa år

Lagom till jul kommer ett positivt besked till hyresgästerna från bostadsbolaget Faxeholmen: Det blir ingen hyreshöjning nästa år.
– Vi har en stabil ekonomi och lade därför ett nollbud till Hyresgästföreningen, säger bolagets vd Petri Berg.

Annons

Efter att ha höjt hyrorna mest i Hälsingland under en rad av år valde Faxeholmen att lägga ett nollbud när de träffade Hyresgästföreningens stora förhandlingsdelegation förra veckan.

Det innebär att det inte blir några hyreshöjningar nästa år. Däremot kommer hyran att justeras för motorvärmare, carports och garage. Det handlar om en kostnadsökning med mellan 20 till 65 kronor i månaden.

Läs också: 280 miljoner satsas på effektiv energi – nu är avtalen påskrivna

Petri Berg tycker att det känns bra att kunna ge hyresgästerna en julklapp.

– Självklart är det så. Under de senaste åren har vi skapat goda ekonomiska resultat vilket innebär att vi kan göra det här, säger han.

Så i stället för långa segdragna förhandlingar kunde parterna enas rätt omgående.

Läs också: Nu ska lägenheterna på Strandgatan rivas

Enligt Petri Berg finns det flera orsaker till att ekonomin har förbättrats. Dels sålde Faxeholmen 200 lägenheter och dels har de gått in ett stort energiprojekt som de räknar med ska minska kostnaderna på sikt.

Numera har de även en god uthyrning av lägenheter.

– Just nu ligger uthyrningen på 97 procent. Det är inte länge sedan vi låg på 80, säger han.

Genom att höja hyrorna för carports och garage räknar Faxeholmen att få en inkomstförstärkning på drygt en halv miljon kronor. De pengarna kommer att användas till underhåll.

– Vi måste alltid ha koll på underhållet. Men den största anledningen till att vi höjer priset för de här delarna är att vi legat för lågt i jämförelse med andra, säger Petri Berg.

Läs också: "Här ska man kunna bo livet ut"

Klas Larsson är förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen i Gävle. Han är mycket nöjd över resultatet.

– Faxeholmen har höjt hyrorna i många år nu, därför känns det skönt att hyresgästerna får ett andrum. Innan förhandlingarna skulle börja skickade vi en inlaga till bostadsbolagen där det framgick att det finns många möjligheter att hålla hyrorna nere just nu. Det tog man till sig i Söderhamn.

Han tycker att förhandlingsklimaten var bra och att Faxeholmen nu tycks ha kommit till rätta med sina ekonomiska problem.

– Vi vet att de inte har kommit i gång med stambytet på sina fastigheter ännu, men det känns ändå som bolaget är stabilt, säger Klas Larsson.

Mer läsning

Annons