Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxeholmen teg om livsfarlig radongas i fem år

/

Faxeholmen har sedan 2006 sanerat lägenheterna på Tallvägen mot radon. Men ändå teg Faxeholmen för hyresgästerna om den cancerframkallande gasen i fem år.

Annons

Tallvägen i Söderhamn är ett av Faxeholmens mest populära bostadsområden. Monica Nilsson fick köa länge för att få en plats. Den lägenhet hon till slut fick, hade under flera år haft en radonmängd som överstiger socialstyrelsens riktlinjer. Men Monica blev aldrig informerad om att hennes lägenhet var drabbad av den cancerframkallande gasen. Sedan många år tillbaka röker hon dessutom regelbundet vilket gör att hon löper särskilt hög risk för att drabbas av lungcancer.

– Jag hade aldrig flyttat in om jag visste om det här. Jag ska ringa dem och då ska de få höra ett och annat. De borde ge mig en ny lägenhet, säger Monica Nilsson.

500 svenskar dör i lungcancer orsakad av radon varje år. Radongasen är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Och sannolikheten att drabbas av lungcancer ökar med 25 gånger för en rökare, jämfört med den som inte röker visar siffror från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Trots att radonmätningarna har pågått i mer än fem år hävdar Faxeholmen att de inte haft tid att informera hyresgästerna.

– Vi har inte hunnit informera hyresgästerna om radonet än. Ni får inte skriva om det här, säger Therese Strandell som ansvarar för radonfrågor på Faxeholmen.

Har ni inte haft gott om tid att ge hyresgästerna ett svar?

– Jag har tyvärr inte hunnit. Vi har arbetat med andra saker också. Det är mycket vi gör som vi inte går och säger till hyresgästerna, säger Therese Strandell.

Vad tror du hyresgästerna känner efter att inte ha blivit informerade?

– Jag vet inte. Det får du väl fråga dem.

Mer läsning

Annons