Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utbildningar och färre sökande

/
  • Färre sökande och färre utbud av utbildningar blev årets resultat.

För fjärde året i minskar antalet sökande till högkola och universitet i landet. Samtidigt har utbudet på utbildning blivit sämre, visar statistik från Universitets- och högskolerådet.

Annons

I år antas närmare 266 000 personer till utbildning vid högskola och universitet i Sverige. En minskning sedan förra året, även om det är en knapp sådan om drygt 400 personer. Samtidigt fortsätter utbildningsutbudet minska på de svenska lärosätena. Det visar statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.

– Det var ändå ganska väntade siffror, med tanke på hur det sett ut se senaste åren. Sökandemönstret följs, säger Andreas Sandberg, avdelningschef på UHR.

Populärast bland landets program är, liksom det varit i många år, programmen för läkare och psykolog, tätt följt av jurist- och arkitektutbildningar.

– Yrkesprogrammen ligger tydligt högst upp. I synnerhet de här, som anses vara attraktiva yrken att ha både ekonomiskt och statusmässigt, säger Andreas Stenberg.

Topp tre i Gävleborg skiljer sig dock från resten av landet.

– Socionom- och ekonomprogrammen är absolut mest eftertraktade, där sticker det ut med över 2000 sökande var.

Även kandidatprogrammet i utredningskriminologi, som inte finns på så många platser i Sverige, lockar många studenter utom länet. Konkurrensen är tuff på de populära programmen. Tuffast är det att ta sig in på juristprogrammet på Stockholms universitet. Men en utstickare 2015 är en kategori där antalet sökande ökat med nästan en tiondel - lärarutbildningar.

– Det kan bero mycket på grund av all uppmärksamhet kring yrket. Dels mycket negativt i medier, men också politiskt där man pratat en del om satsningar för att höja statusen för lärare, säger Andreas Stenberg.

Läs mer här: Antagningsbeskedet är här - Elin och Angelica följer lärardrömmen

Mer läsning

Annons