Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga gångbanor efter tövädret

Först var det massiva snöfall som ställde till det för bilister och fotgängare. Sen kom tövädret och med den också ishalkan.

Annons

Den senaste tidens töväder har förvandlat många av kommunens gång- och cykelbanor till rena isbanor. Den smältande snön fryser när temperaturen vänder nedåt igen.

På flera håll i landet fylls akutmottagningarna med patienter som har halkat och slagit sig, ofta med benbrott som följd. Men på jourmottagningen på Söderhamns närsjukhus har man ännu inte märkt av någon ökning av halkolyckor.

– Vi har fått in del personer som har halkat och slagit sig, men inga benbrott. Personalen på jourmottagningen tycker inte att det är mer än normalt, säger Maria Gunnarsson på landstingets presstjänst.

För kommunens del innebär vädret att halkan måste bekämpas. Gångbanorna har högsta prioritet och sandas för att underlätta livet för fotgängarna.

– Huvudgator, bussgator och alla gång- och cykelbanor är prio ett, säger Karina Nylander, teknisk servicechef på Söderhamns kommun.

Även om halkbekämpningen pågår för fullt kan vissa gångstråk vara hala och Karina Nylander uppmanar allmänheten att vara uppmärksamma och tipsa kommunen om hala partier.

– Även om vi är ute och kollar och sandar kan det finnas hala fläckar, det droppar från tak och då kan det fläckvis bli väldigt halt. Vi är jättetacksamma om folk ringer och tipsar oss.

Mer läsning

Annons