Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får rätt om arbetsskada

Söderhamnsmannen överklagade försäkringskassans beslut om att hans armbågsproblem inte var arbetsskador.

Förvaltningsrätten har nu avgjort ärendet.

Annons

Mannen, som är i 45-årsåldern, har under många år arbetat som snickare. För ett antal år sedan började han få problem med armbågarna, och därför började han skola om sig. Eftersom han påbörjade en utbildning ansökte han om livränta för inkomstförlust.

Två av försäkringskassans specialistläkare bedömde dock att mannens skador inte hade något samband med hans jobb som snickare. Därför avslog försäkringskassan mannens ansökan om livränta. Det ansågs helt enkelt inte att mannens armbågsbesvär var en arbetsskada.

Men den uppfattningen delade inte en läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den läkaren ansåg att mannen haft statiska, tunga och vibrerande arbetsuppgifter, och att dessa pågick i långa perioder. Det talade för att skadorna uppkommit på grund av arbetet. Vidare menade läkaren att det finns fler vetenskapliga studier som stödjer ett samband än som talar emot det.

Förvaltningsrätten har nu kommit med en dom i ärendet. Rätten går på Uppsala-läkarens linje och anser att mannens besvär ska ses som arbetsskador.

Det är nu upp till försäkringskassan att pröva om övriga förutsättningar är uppfyllda för att mannen ska få livränta.

Mer läsning

Annons