Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får 10 000 kronor i skadestånd

En Söderhamnsbo får skadestånd av Stora Enso för att hon inte beviljades ledighet vid midsommar 2009. Arbetsdomstolen slår fast att företaget brutit mot kollektivavtalet.

Annons

Kvinnan, som är anställd vid Ala sågverk, begärde ledigt dagen innan midsommar 2009 som en kompensation för att nationaldagen samma år inföll på en lördag. Men arbetsgivarna hävdade att kvinnan inte hade rätt till den särskilda permission som förefaller då nationaldagen infaller på en lördag eller en söndag. Nu har Arbetsdomstolen slagit fast att Stora Enso inte följde avtalet som upprättades år 2005 och därför ska de betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan samt en summa motsvarande en dags lön.

År 2005 upphörde annandag pingst att vara en allmän helgdag och ersattes då av nationaldagen. Eftersom nationaldagen kan infalla under alla veckodagar justerades sågverksavtalet av Skogsindustrierna och dess förbund. Det förnyade avtalet säger att arbetare har rätt till permission under de år då nationaldagen infaller på en lördag eller söndag. År 2009 inföll nationaldagen på en lördag men Stora Enso ansåg att kvinnan, som jobbade kontinuerligt tvåskift, inte hade rätt till permissionen som omfattas av sågverksavtalet.

Arbetsdomstolen ansåg däremot att avtalstexten inte innehåller några begränsningar för arbetare med vissa arbetstider.

Mer läsning

Annons