Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket besökte sommarjobbarna

/
  • Sommarjobben har dragit i gång och Emilia Bengtsson har börjat sitt första på Coop forum. Där kommer hon att arbeta fram till hösten då hon börjar gymnasiet.
  • Emma Enroth, som redan var medlem, hängde med i konversationen.
  • Andreas Eriksson, Johan Skyttberg och Lindha Björkner informerade i butikerna på E-center.
  • Emilia Bentsson fick en snabbkurs i LO:s fackförbund som hon inte visste något om.
  • Vad ska en sommarjobbare ha i lön? Handels svarade på alla frågor om rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.
  • Det blev en lång dag för Lindha Björkner som pratade med sommarjobbare på E-center under tisdagen.

LO:s kampanj Facket på sommarjobbet drog i gång i Söderhamns kommun under tisdagen. Representanter träffade årets sommarjobbare för att berätta om vad facket är och gör.

Annons

Varje år åker företrädare för fackförbundet LO ut till sommarjobbare i Sverige. Den här veckan pågår det för fullt i Gävleborgs län. Under tisdagen var det Söderhamns tur och butikerna i kommunen fick besök.

– Vi vill att de som inte har någon erfarenhet och inte kan rättigheterna ska få ett litet hum om hur det är. Folk är omedvetna i dag om vad facket är och gör, säger Lindha Björkner, vice ordförande i styrelsen för Handels avdelning 26.

Under besöken går representanterna runt på arbetsplatsen och pratar med de sommarjobbare de träffar på. Lindha Björkner besökte tillsammans med Johan Skyttberg och Andreas Eriksson olika butiker på E-center. På Coop forum träffade dem Emma Enroth, 20 år, som under flera år sommarjobbat i butiken.

– Jag tycker det är bara bra att de kommer och informerar. Jag har fått information tidigare men allt har inte fastnat. Men jag tror att jag har ganska bra koll, säger Emma Enroth.

Näst på tur var Emilia Bengtsson, 15 år, som precis börjat på sitt första sommarjobb. Eftersom hon bara är 15 fick hon höra att hon inte behöver gå med i facket just nu. Det beslutet får hon ta när hon bestämt sig för vad hon vill jobba med i framtiden. Men hon var ändå glad över besöket.

– Det är bra att de kommer, speciellt för mig som inte visste något alls, säger hon.

Enligt Lindha Björkner är det inte ovanligt att sommarjobbarna inte vet vad facket är.

– Det vi märker är att många inte vet någonting. Några har funderat på att gå med i facket men har inte koll på hur, säger hon.

Hon passade därför på att berätta om rättigheter vid bland annat löner, schema och arbetsmiljö. När besöket var över hade åtminstone några sommarjobbare lärt sig om vad det innebär att vara med i facket.

Mer läsning

Annons