Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få intressenter för att driva badverksamhet

/
  • Badföreningen hoppas snart komma i gång med sin verksamhet.

Att intresset är stort för att få i gång inomhusbadet i Ljusne märktes inte minst under onsdagens öppna möte i Folkets hus.
Men ännu återstår ett stort problem – finansieringen.

Annons

Trots ett starkt engagemang i byn verkar det som att Ljusnes badförening har svårt att hitta någon som vill vara med och driva det nyuppbyggda inomhusbadet.

– Finansieringen är det stora problemet. Det finns ingen möjlighet att vi ska kunna betala den hyra som kommunen vill ha, säger föreningens ordförande Gun Holmström.

Under onsdagskvällen hölls därför ett öppet möte i Folkets där inomhusbadets framtid diskuterades. Runt 100 personer, däribland representanter från olika föreningar, skola och parti, fanns på plats för att lyssna och ge sin åsikt.

Preliminära siffror uppskattar driftskostnaderna för badet till runt 250 000 kronor per år, en ökning från tidigare årshyra med 112 000 kronor. Någon summa är dock ännu inte bestämd och kommunens tjänstemän kollar just nu på om det kan finnas någon alternativ lösning. Tidigare har Stig Nordgren (V), ordförande i kultur- och samhällsservicenämnden, lovat att badföreningen inte ska behöva bli lidande för att hallen brunnit ned.

– Under mötet bestämde vi att styrelsen ska åka in för att ha ett möte med kommunen till veckan. Då hoppas vi att de ska kunna ge oss några fler svar och komma med någon lösning så att vi kan driva badet vidare, säger Gun Holmström.

Ett förslag som kommunen har arbetat vidare med är att hitta fler föreningar eller företag som kan tänka sig att finansiera badet. Men enligt Gun Holmström verkar det vara svårt att hitta någon.

– Många räckte upp handen för att de ville ha badet kvar men de föreningar som vi hade bjudit in till diskussion var inte intresserade av att vara med och driva det.

Det är en bild som även kommunens tekniske chef Lars Stål har berättat om tidigare. I hopp om att få tag på någon samarbetspartner till badföreningen planerade han därför att påbörja en offentlig annonsering .

Ett annat alternativ som har diskuterats är att Stenbergsskolans elever ska kunna använda bassängen och att en del pengar i sådana fall skulle kunna tas ur barn- och utbildningsnämndens kassa.

Säsongen för inomhusbad närmar sig och badföreningen hoppas nu att de, tillsammans med kommunen, ska kunna hitta en lösning till finansieringen inom en snar framtid.

– Det känns bedrövligt att leva med den här ovissheten kring badets framtid, säger Gun Holmström.

Mer läsning

Annons