Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg framåt i seg bygglovsprocess

Mark- och miljödomstolen har satt ner foten i en lång infekterad tvist i Norrala.
Flera medborgare, kommun och länsstyrelse är oense om ett bygge i strandskyddsområde. Troligen är sista ordet inte sagt.

Annons

29 januari kom en dom från Mark- och miljödomstolen. De ändrar bara en liten del av länsstyrelsens och Söderhamns kommuns bygg- och miljönämnds beslut om ett bygge nära vattnet i Kolsta, Norrala.

Tvisten kring har pågått sedan 2008.

Det handlar om bygget av två fritidshus och en brygga inom strandskyddsområde. 2006 gav bygg- och miljönämnden i Söderhamn dispens till en söderhamnsman att bygga husen och bryggan. Flera personer som bor i närheten menar att bygget påbörjades för sent, efter det att dispensen hade gått ut.

De krävde att nämnden skulle stoppa bygget. Nämnden vägrade, och personerna överklagade till Miljödomstolen. Domstolen krävde att bygg- och miljönämnden skulle göra en bättre undersökning av när bygget egentligen påbörjades.

De personer som överklagat menar också att nämnden inte har hanterat ärendet rättssäkert. De hävdar till och med att nämndens handlingar har manipulerats.

Mark- och miljödomstolens nya dom slår fast att bygget är lagligt, så när som på att en stig ner till bryggan har för mycket karaktär av bilväg. Den är belagd med grus och är för bred. Fastighetsägaren får inte underhålla stigen, beslutar domstolen. På så sätt kommer den att växa igen och få den diskreta karaktär som bygglovet kräver.

I övrigt avslår domstolen överklagan. De menar nu att bygget har påbörjats inom rätt tid. Det har också tillsynsmyndigheten länsstyrelsen kommit fram till, även om de konstaterat att bygget bara kommit igång i liten omfattning inom rätt tid.

Den nya domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Men det är inte säkert att de tar upp ärendet. Så kallat prövningstillstånd kommer att krävas.

Mer läsning

Annons